Samo 57 kompanija u svetu proizvodi više od 80% CO2

Prošla godina je bila najtoplija u istoriji i Zemlja ide ka globalnom zagrevanju od 2,7 stepeni, ali najveći proizvođači fosilnih goriva i cementa ne poštuju klimatske promene i aktivno pogoršavaju stvari. Novi izveštaj Carbon Majors Database otkrio je da je samo 57 kompanija odgovorno za 80 procenata globalnih emisija ugljen-dioksida između 2016. i 2022. godine. Trideset osam procenata ukupnih emisija tokom ovog perioda dolazilo je iz nacionalnih država, 37 procenata iz državnih entiteta a 25 odsto od kompanija u vlasništvu investitora.

PCPress.rs Image

Podaci ne pokazuju da se ide ka smanjenju emisije

Skoro 200 država usvojilo je Pariski sporazum iz 2015. godine, obavezujući se na smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Međutim, 58 od 100 kompanija u vlasništvu države i investitora u bazi podataka Carbon Majors je povećalo svoju proizvodnju u godinama od tada (Institut za odgovornost za klimu pokrenuo je Carbon Majors 2013. kako bi proizvođače fosilnih goriva pozvao na odgovornost, a domaćin je InfluenceMap). Ovaj broj predstavlja proizvođače širom sveta, uključujući 87 odsto onih koji su ocenjeni u Aziji, 57 odsto u Evropi i 43 odsto u Severnoj Americi.

Pročitajte i:  Očekuje se da El Niño obori toplotne rekorde 2024.  

Nije ni jasan slučaj da se stvari polako okreću. Međunarodna agencija za energetiku utvrdila je da je potrošnja uglja porasla za osam odsto tokom sedam godina na 8,3 milijarde tona – rekordno visok nivo. U izveštaju je državna kompanija Coal India jedan od tri najveća proizvođača ugljen-dioksida. Ruska državna energetska kompanija Gazprom i državna naftna kompanija Saudi Aramco zaokružili su trojku najgorih prestupnika.

Exxon Mobile je na vrhu liste američkih kompanija, doprinoseći 1,4 odsto globalne emisije ugljen-dioksida. Ove kompanije su ostvarile milijarde dolara profita dok su negirale problem i odlagale i opstruirale klimatsku politiku. One troše milione na reklamne kampanje o tome da budu deo održivog rešenja, dok nastavljaju da ulažu u više ekstrakcije fosilnih goriva.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *