Samo trećina kompanija ostvari korist od ulaganja u analitiku

Prema najnovijem istraživanju analitičke kuće IDC, procenjuje se da će ukupno ulaganje u naprednu analitiku do kraja ove godine, na globalnom nivou, biti oko 189,1 milijardi dolara. Ipak, samo 35 odsto kompanija uspeva da u potpunosti primeni analitičke modele u svom poslovanju. Veći je broj onih koje to nikada ne ostvare ili se bore sa takozvanom „poslednjom miljom“ – poslednjim korakom u procesu koji podrazumeva implementaciju i korišćenje analitike.

PCPress.rs Image

„Sama činjenica da tek trećina kompanija uspeva da u potpunosti primeni analitičke modele koje kreira ne govori o lošim ulaganjima koliko o neiskorišćenosti potencijala koji imaju u rukama i propuštenim poslovnim prilikama“, kaže Miloš Đurković, direktor SAS-a za Adriatic region, vodeće kompanije u oblasti analitike i dodaje: „Veliki izazov sa kojim se susreću jeste i vreme potrebno za implementaciju. U 90 odsto kompanija, potrebno je više od tri meseca kako bi se došlo do relevantnih podataka. Nakon tog perioda, većina kompanija ne uspeva da donese poslovne odluke na osnovu uvida koje analitika pruža i zato gube poverenje u benefite koje im ona može doneti za poslovanje.“

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

Jedan od dobrih primera iz prakse jeste saradnja SAS-a i norveške telekomunikacione kompanije Telenor koja posluje na skandinavskom i mnogoljudnom azijskom tržištu, gde poseduje neverovatnu količinu korisničkih podataka. Kako bi svojim korisnicima omogućio personalizovano iskustvo, operator svakodnevno koristi skoro 20 SAS-ovih prediktivnih analitičkih modela zahvaljujući kojim kreira relevantne ponude koje odgovaraju na specifične potrebe korisnika.

PCPress.rs Image

Prema podacima svetske konsultantske kuće Mekinsi, ukupna godišnja vrednost koja se može ostvariti primenom analitike je između 9,5 i 15,4 biliona dolara. Upravo zato, SAS je kreirao rešenje za upravljanje modelima koje pojednostavljuje upravljanje, praćenje, prekvalifikaciju i implementaciju analitičkih modela. Na ovaj način, skraćuje se vreme od produkcije do primene analitike i uvida u poslovanje, čime se kompanijama pomaže da počnu brzo i efikasno da primenjuju analitičke modele i na taj način iskoriste kako vrednost uloženog, tako i potencijal dobijenog.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,