Samsung 840 Pro

Ime modela, kojeg su relevantni časopisi i sajtovi bez izuzetka proglasili najboljim po ukupnim rezultatima u testovima čitanja i pisanja podataka je Samsung 840 Pro Series, kapaciteta 256 GB

samsung

Samsung ne samo da proizvodi sve delove, uključujući i novi MDX kontroler sastavljen od tri jezgra ARM Cortex-R4, već se i pobrinuo da ovaj SSD bude dostupan širom sveta po vrlo konkurentnoj ceni.

Disk se na svetskom tržištu počeo pojavljivati u novembru, a sada je stigao i do nas, gde ga čeka jaka konkurencija, posebno u vidu novih modela Intel 520 i Kingston HyperX, koji imaju na svojoj strani brend i takođe povoljnu cenu.

Budući da je u SSD svetu svaka milisekunda važna, većina stručnjaka uzdržava se da 840 Pro proglasi najbržim uopšte, ali postoji konsenzus da je to trenutno najbrži SSD disk kada je reč o kapacitetu oko 250GB.

Ako vam je dovoljan i disk manjeg kapaciteta, 840 Pro moguće je naći u verziji od 128 GB za 130 evra, međutim ta verzija je za oko 5-10% sporija. Jedna od najvećih prednosti ovog diska je rad sa nekompresabilnim podacima i to ga odvaja od diskova sa kontrolerom Sandforce, pogotovu kada je u pitanju upis. Debljina je svega 7 mm, tako da nesmetano staje i u najtanji ultrabook, dok je garancija pet godina

Pročitajte i:  Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu

Evo i performansi: U različitim testovima pisanja, 840 Pro, deklarisan na 540/520 MB/s postiže u proseku 430 MB/s i čita sličnim brzinama, ali to je samo kada se miksuju datoteke različitih veličina u velikom broju različitih foldera.

Ako se piše ili čita jedna datoteka ili se koriste benchmark programi, 840 Pro može biti brži i od 650 MB/s, pri malom opterećenju lako dostiže 530 MB/s, dok je realna brzina koju možete očekivati u svakodnevnim operacijama oko 450-480 MB/s. Jedini noviji disk koji postiže slične reyultate je OCZ Vector, takođe kapaciteta 256 GB i sa deklarisanom brzinom od 550/530 MB/s. Vector je, prema većini testova, oko 2-5% sporiji. Samsung 840 Pro je i najštedljiviji SSD do sada viđen, budući da mu je potrošnja od svega 0,3 W u režimu mirovanja, do 3 W kada barata desetinama gigabajta podataka.

Pravo je zadovoljstvo videti da disk kao što je Samsung 840 Pro, najbrži SSD na planeti, nije nikako preskup, i to ne samo kada je reč o manjim kapacitetima, već i o modelu od 256 GB, što je dovoljno da na njega spakujete omiljene igre i programe. Za učitavanje Windows-a potrebno je oko 4 sekunde, a inicijalizacija posle login-a traje još nekih 4-5 sekundi.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra – Savršen spoj dizajna i snage

Izvor: Direct Link

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,