Samsung će lepo zarađivati od prodaje iPhone X

Prema pisanju Wall Street Journal-a ogranak korporacije Samsung koji se bavi proizvodnjom komponenti dobijaće 110 dolara po svakom prodatom iPhona X. Još u septembru se pisalo o tome da bi Apple trebalo da nađe drugog snabdevača OLED ekranima, budući da Samsung sam postavlja cene komponenti jer trenutno nema drugih snabdevača koji bi mogli da zadovolje potrebe kompanije Apple. Tako bi južnokorejski gigant mogao da zaradi na milijarde dolara snabdevajući kompaniju Apple ekranima i čipovima za novi iPhone X.

PCPress.rs Image

Wall Street Journal procenjuje da se očekuje da Samsung-ov profit od iPhone X bude toliko veliki da kompanija može da uveća prihode do 4 milijarde dolara više od proizvodnje delova za Galaxy S8. Glavni razlog leži u tome što je trenutno, Samsung jedina kompanija koja je sposobna za proizvodnju dovoljne količine OLED displeja, NAND flash i DRAM-a koje su kompaniji Apple potrebne da počne sa masovnom prodajom svog premijum iPhone-a. Međutim, Apple ima nameru da se do 2019. godine okrene kompaniji LG koja bi do tada mogla da zadovolji njihove kapacitete. Korea Economic Daily objavio je u julu da Apple investira preko dve milijarde dolara u LG Display kako bi obezbedi OLED ekrane za buduće iPhone uređaje.

Pročitajte i:  Apple će prodavati svoje Vision Pro slušalice van SAD-a

PCPress.rs Image

Sve ovo donosi ogroman profit južnokorejskoj kompaniji, a Wall Street Journal izveštava da velike narudžbine značajno poboljšavaju poslovanje Samsungovih divizija koje proizvode komponente, što će na kraju iznositi oko 35% ukupne Samsungove zarade. Analitička kompanija Counterpoint sugeriše da će Apple prodati oko 130 miliona iPhone X modela u 20 meseci nakon debitovanja uređaja. Ukoliko Samsung zarađuje oko 110 dolara (procenjeno) na delovima koje obezbeđuje za iPhone, to bi kompaniji obezbedilo zaradu od 14,3 milijardi dolara. Ista firma procenjuje da Samsung na Galaxy S8 modelu može da zaradi 10,1 milijardu dolara u narednih 20 meseci, tokom kojih bi trebalo da proda oko 50 miliona Galaxy S8 telefona. Ovo je za četiri milijarde dolara manje nego što bi kompanija trebalo da zaradi od prodaje iPhone X modela.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,