ERP 2024

Samsung i Apple – sledeća bitka na tržištu televizora

Apple se nikada do sada nije susreo sa konkurentom koji može da napravi istinski popularan i profitabilan smartfon ili tablet. Sve dok to nije uspelo Samsungu, piše The New York Times.

8425772314_731e5885c0_zSamo ova dva proizvođača dele profit ostvaren na tržištu mobilnih telefona, ostali proizvođači su ili na nuli ili su iz poslednjeg kvartala prethodne godine izašli sa gubitkom. Ipak, ove dve kompanije su potpuno različite.

Dok Samsung Electronics ima široku paletu proizvoda, proizvodi hardverske komponente, računare, telefone, belu tehniku, Apple ima ograničenu liniju uređaja. Apple se trudi da kreira tržište, a Samsung prati potrebe tržišta i odatle crpi ideje.

Samsung troši više na istraživanje i razvoj – 10,5 milijardi, odnosno 5,7 posto prihoda, a Apple 3,4 milijarde odnosno 2,2 posto, piše NY Times.

Različiti su i po još jednom osnovu – Samsung je proizvođač, sam proizvodi svoje, ali i komponente za uređaje drugih kompanija, dok Apple ovaj posao poverava drugima, delom i Samsungu. Imajući u vidu da radi sa toliko kompanija i ima uvide u njihove proizvode, Samsung je dugo bila reputacija da je samo brz u praćenju trendova.

Pročitajte i:  Galaxy AI je stigao — upoznajte Samsung svet uz fenomenalan poklon paket

Ipak, taj epitet se sve manjuje vezuje za ovu korejsku kompanije. Kako piše New York Times, očekuje se da sledeća bitka ova dva konkurenta bude na tržištu televizora, a ne čini se da Samsung ikoga prati na tom tržištu. Sa kakvim će proizvodom Apple na njega ući, verovatno ćemo saznati ove godine.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,