ERP 2024

Samsung i Vlada potpisali sporazum o saradnji

Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, i Seho Kim, direktor za Adriatik regiju Samsung Electronics potpisali su danas sporazum o saradnji.

Potpisivanje sporazuma izmedju Samsunga i Ministarstva rada zaposljavanja i socijelne politike

Osnovni cilj ovog sporazuma je da se sprovede niz zajedničkih aktivnosti koje će dovesti do povećanja kompetentnosti nezaposlenih a prema potrebama Nacionalne službe za zapošljavanje.

U skladu sa utvrđenim prioritetima nacionalne politike zapošljavanja Samsung Electronics će angažovati stručne i kvalifikovane organizacije i pojedince za realizaciju obuka. Za potrebe tržišta rada biće sprovedeni sledeći programe obuke – za kodiranje savremenih aplikacija, za druge IT profile ili veštine, za servisere mobilnih telefona i za montažere klima uređaja.

„Tržište rada u Srbiji karakteriše nepovoljna kvalifikaciona struktura nezaposlenih, sa zastarelim znanjima i neadekvatnim veštinama i sposobnostima, koja nije spremna da se suoči sa tehnološkim promenama, novim načinima proizvodnje i organizacijom rada. To se naročito odnosi na nezaposlena lica sa srednjim stručnim obrazovanjem, koja ujedno spadaju u grupu suficitarnih zanimanja, za kojima ne postoji potreba na tržištu rada, jer ne mogu da odgovore zahtevima tržišta rada i poslodavaca. Na ovaj način, jedan broj nezaposlenih lica će imati priliku da pohađa različite programe obuka, da stekne dodatna znanja, veštine i kompetencije prema zahtevima novih tehnologija i da poveća svoje mogućnosti za zapošljavanje.“ – istakao je Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Pročitajte i:  Samsung se udružio sa surferskom, skejtbord i brejkdens ligom kako bi dao podršku njihovim sportskim zajednicama na putu za Pariz 2024.

 

„Kao svetski lider u razvoju novih tehnologija imamo priliku da aktivno pomažemo lokalne zajednice, u kojima poslujemo, stvarajući mogućnosti za nova
radna mesta i unapređenja znanja i veština. Način na koji to već radimo u
Srbiji je sjajan primer Više tehničke škole u Nišu koja od 2010 godine ima „Samsung laboratoriju“ u kojoj se studenti uče kako da programiraju aplikacije za telefone, tablet računare i pametne televizore. Preko 80% tih učenika dobija posao odmah nakon studija, neki dobijaju ponude još za vreme studija. Planiramo da i dalje investiramo u programe edukacije i različite treninge i rezultat toga je i potpisivanje ovog Sporazuma. Naša kompanija i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike zajedničkim snagama će raditi na smanjenju nezaposlenosti u Srbiji, ali i na edukaciji pojedinaca kako bi se unapredilo njihovo znanje i stvorila šansa za bolje zaposlenje“ – izjavio je Saša Marjanović, direktor marketinga u kompaniji Samsung Electronics.

 

Samsung Electronics će u naredne dve godine pružiti navedene programe obuka a u zavisnosti od potreba tržišta rada planirano je organizovanje i drugih obuka posebno u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

1 thoughts on “Samsung i Vlada potpisali sporazum o saradnji

Comments are closed.