Samsung najavio 2 nm AI čipove sa HBM3 memorijom

Iako se većina proizvođača procesora još uvek pokušava da se izbori sa isplativošću 3 nm procesa proizvodnje, bitka za novu generaciju CPU-ova je već počela. Samsung je objavio da je sklopio ugovor sa neimenovanom kompanijom za kreiranje AI čipova u budućem 2 nm procesu proizvodnje. Detalji ugovora nisu poznati, ali i ovo što je objavljeno ukazuje da Samsung može da počne da postane ozbiljniji rival TSMC-u u ovom segmentu.

PCPress.rs Image

Ovaj ugovor je objavljen u nedavnom Samsung-ovom izveštaju o zaradi. U izveštaju je navedeno da narudžbina uključuje 2 nm čipove za AI svrhe, zajedno sa HBM3 memorijom, što ukazuje da se radi o proizvodu za data centre, a ne za krajnje korisnike. Spekuliše se da bi kupci mogli da budu velike tehnološke kompanije, kao što su Google, Microsoft ili Alibaba. Očekuje se da će Samsung pokrenuti svoj 2 nm proces proizvodnje tokom 2025. godine, a koristiće svoj postojeći gate-all-arround (GAA) proces sa MBCFET-om što je skraćenica za Multi-Bridge Channel Field Effect Transistor, dizajn nano listova.

Pročitajte i:  Vaš Android telefon ima smeće u web browseru koje možete brzo ukloniti

Samsung se nada da će sa 2 nm procesom proizvodnje uspeti da dobije povećanje efikasnosti od 25 procenata, na sličnim frekvencijama kao i kod 3 nm GAA dizajna druge generacije. Pored toga, očekuje se i 12 procenata veća efikasnost u odnosu na uloženu energiju, sa smanjenjem veličine čipa od pet procenata. Kompanija je ranije navodila da će prvi 2 nm čipovi biti namenjeni pametnim telefonima, pa pomenuti ugovor može da bude prvi koji bi uključio računare u najnapredniji proces proizvodnje.

Ova vest označava eskalaciju u borbi za 2 nm čipove. Samsung se nada da će zahvaljujući njemu uspeti da pobedi TSMC, koji je navodno već u pregovorima sa Apple-om za obezbeđivanje 2 nm čipova za sledeću generaciju iPhone-a i M-serije SoC-a. U ovoj borbi ne treba zaboraviti ni Intel, koji će ove godine predstaviti Intel 20A čipove sa Arrow Lake arhitekturom. Ako se to desi, Intel će pobediti i Samsung i TMSC, predstavljanjem prvog 2 nm proizvoda.

Takođe, šuška se i da Samsung razmatra da ponudi popuste za svoje 2 nm wafer-e, nadajući se da će tako pridobiti neke TSMC-ove i Intel-ove klijente. Uostalom, možda je i najavljeni ugovor rezultat te strategije. U svakom slučaju, 2 nm trka je zvanično otpočela, ali pošto ovo nije sprint već maraton, tek narednih godina ćemo videti ko će biti pobednik.

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,