BIZIT plus

Samsung najavio prvi 8K ultrawide monitor

AMD je nedavno predstavio Radeon RX 7900 GPU seriju koja je u stanju da prikaže 8K rezoluciju sa visokim osvežavanjem, što je odlična vest za gejmere, ali ne i dovoljna. Naime, do sada nije postojao odgovarajući monitor koji bi mogao da u potpunosti podrži te specifikacije.

samsung

Ipak, to će se uskoro promeniti. Samsung je najavio novu verziju Odyssey Neo G9 monitora, koji bi trebao da bude prvi 8K ultrawide gaming monitor. Njegovo zvanično predstavljanje očekuje se na CES-u u januaru sledeće godine, pa do tog trenutka verovatno nećemo imati mnogo tehničkih informacija. Ono što se zna je da će za maksimalno „upošljavanje“ tog monitora biti neophodna grafička karta sa DisplayPort 2.1 konektorom.

Cena, naravno, nije još uvek poznata, ali ako je suditi po trenutno aktuelnoj Odyssey Neo G9 verziji, sa rezolucijom 5.120 x 1.440 piksela i 240 Hz osvežavanjem, koji košta 2.200 dolara, možemo samo da očekujemo da će cena biti (znatno) viša od toga. Ali, to nije jedini trošak na koji bi morali da računaju potencijalni kupci. Da bi iskoristili sve mogućnosti ovog monitora, neophodan je računar koji će imati grafičku kartu iz najnovije i najjače serije, kao i procesor dovoljno snažan da ne bude „usko grlo“ za grafički hardver.

Pročitajte i:  Galaxy AI je stigao — upoznajte Samsung svet uz fenomenalan poklon paket

Druga stvar o kojoj treba razmisliti je da li vam je zaista potreban ovakav monitor za igranje. Većina najnovijih igara nije spremna za 8K rezoluciju, a o starijim naslovima da ne govorimo. AMD je najavio da će neke od igara moći da se „upscale“-uju na tu rezoluciju, ali to definitivno nije rešenje. Drugim rečima, teško da ćemo uskoro saznati kako „native“ 8K igre izgledaju u praksi, a u tom svetlu i kupovina ovog Samsung monitora će pre biti investicija u budućnost, nego instant podizanje kvaliteta igranja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: