Samsung objavio rekordni profit, ali upozorava na težu nastupajuću godinu

Samsung je prijavio rekordni profit za treći ovogodišnji kvartal. Odlični poslovni rezultati kompanije dolaze kao posledica velike potražnje za memorijskim čipovima, pre svega. S druge strane, odeljenje smartfona je usporilo, ali je odeljenje za čipove i poluprovodnike imalo toliki rast, da je ne samo kompenzovalo sve druge izazove, već i odlučno doprinelo ogromnom profitu.

PCPress.rs Image

U tromesečnom periodu koji je za nama je operativni profit južnokorejskog giganta uvećan za 21% na godišnjem nivou. Reč je o iznosu od čak 15,4 milijarde dolara. Ove godine, kompanija je uspela da čak u dva navrata obori rekord po pitanju kvartalnog profita. Prvi put je to učinjeno početkom godine, kada je u prvom kvartalu potučen dotadašnji rekord, a ispostavlja se da je treći ovogodišnji kvartal bio još bolji. Ukupni prihodi kompanije su porasli na 57 milijardi dolara, odnosno za oko 5,5% u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit je uvećana za 17,5 odsto, na oko 11,5 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Najbolji rezultat ostvarilo je odeljenje za proizvodnju čipova i poluprovodnika, koje je samo zabeležilo čak 11,9 milijardi dolara operativnog profita. Najveći doprinos tome daje rastuća potražnja industrija mobilnih telefona, mobilnih uređaja i servera. Pomalo paradoksalno stoga deluje da je upravo odeljenje za mobilne telefone zabeležilo pad. Naime, odeljenje za IT i mobilne komunikacije doživljava pad ostvarenih prihoda od oko 10%, kao i pad operativnog profita za 32 odsto na godišnjem nivou, na manje od 2 milijarde dolara.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Istovremeno, Samsung upozorava na naredna dva kvartala. Južnokorejski elektronski džin se suočava sa sve većom konkurencijom, kao i novim generacijama Apple iPhone telefona sa jedne, i sve pristupačnijih Android telefona sa druge strane, pošto Xiaomi, OnePlus i ostali proizvođači nastavljaju da nesmanjenim tempom vrše pritisak na Samsung i druge proizvođače mobilnih telefona. Stoga u kompaniji navode da očekuju pad ukupnih prihoda u naredna dva kvartala, naročito zbog očekivanog pada narudžbina čipova.

Nakon svih ovih vesti, vrednost akcija kompanije je na berzi u Seulu skočila za 0,12%.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari: