BIZIT plus

Samsung ovladao EUV tehnologijom pravljenja čipova

Samsung je konačno ovladao dugo očekivanom tehnikom proizvodnje čipova koji će pomoći telefonima da rade brže i štede svoje baterije. Kompanija sada kreira 7 nm čipove koji koriste ekstremno ultraljubičastu tehnologiju (EUV) – proces koji je već godinama u razvoju, ali se suočavao sa raznim izazovima u stvarnom svetu.

PCPress.rs Image

Čipovi se proizvode pomoću svetlosti za projektovanje obrazaca kola na silicijumsku podlogu. Nova generacija čipova, međutim, ima tranzistore manje od talasne dužine tradicionalnog svetla, a proizvođači su pokušali na različite načine da prevaziđu taj problem. Na primer, postojeći Samsung-ovi 10 nm i 14 nm čipovi su izloženi 193 nm talasnoj dužini svetlosti u postupku koji se zove „multi-patterning“. U suštini, isti deo matrice se „piše“ nekoliko puta.

Istraživači već dugo znaju da je EUV, koji ima talasnu dužinu od 13,5 nm, odgovor, ali mašine mogu biti još skuplje, a tehnološka pitanja odložila su masovnu proizvodnju. Prema Samsungu, dva glavna izazova sa kojima se kompanija suočavala bila su snaga svetlosnog izvora i obim podloge koji se mogu obrađivati svakog dana. No, to je rešeno, i sada se pokreće komercijalna proizvodnja čipova koji imaju 40% manju površinu u poređenju sa prethodnom 10 nm tehnologijom, dok smanjuju potrošnju energije za 50% ili povećavaju performanse za 20%.

Pročitajte i:  TSMC za sledeću godinu planira prelazak na 2 nm proces proizvodnje

Samsung je već jedan od najvećih svetskih proizvođača memorijskih čipova, ali ova inovacija donosi ogroman skok u odnosu na konkurenciju. Pošto Samsung snabdeva čitav niz drugih kompanija svojim tehnologijom, neće proći još mnogo vremena pre nego što konkretni proizvodi stignu na tržište.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: