Samsung patentirao dron kojim je moguće upravljati pogledom

Kompanija Samsung je patentirala dron s integrisanim ekranom, koji može detektovati lice i oči osobe, kao i njenu poziciju i pokrete rukama.

PCPress.rs Image

Patent predstavlja dron s ekranom na centralnom delu i četiri propelera, od kojih se po jedan nalazi u svakom uglu. U opisu je navedeno da dron poseduje i kameru i opservacijski sistem za prenos informacija do glavne kontrolne jedinice. Sistem može da prati oči, glavu, ruke i prste korisnika. Brzina i smer drona se mogu kontrolisati pokretima glave, ruku ili očiju, a dron može automatski pratiti korisnike bez ikakvih dodatnih pokreta.

Dron nije ograničen samo na oblik s četiri propelera, nego se njegov oblik može menjati. Dron može imati i žiroskop, senzor za pokret, vibracioni sistem i/ili akcelerometar, mogućnost prepoznavanja glasa, kao i sistem pozicioniranja baziran na GPS-u i WiFi-ju.

Patent je prihvaćen 13. februara ove godine, a na skicama su prikazane i spojnice i propeleri koji mogu promeniti pravac potiska. Ugao ekrana se takođe može menjati tokom leta. Dron će posedovati i jedinicu za otkrivanje prepreka, pa će moći automatski da ih izbegava. Samsung nije jedina kompanija koja razvija dronove. Amazon je patentirao mnogo konceptnih dronova poput onih koji se samouništavaju u slučaju hitnih situacija.

Pročitajte i:  Stižu Samsung prstenovi

Izvor: The Verge

Pogledajte i: Video nadzor planiranje – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari: