BIZIT plus

Samsung predstavio Exynos 5 Octa

Kompanija Samsung Electronics predstavila je najnoviji dodatak porodici Exynos. Novi Exynos 5 Octa, koji se zasniva na jezgrima ARM Mali -T628 MP6, povećava mogućnosti procesiranja 3D grafike, koje su sada više nego duplo bolje od prethodne generacije ovog procesora.

img_20Najnoviji član porodice Exynos može da izvrši opšte računarske radnje na jedinicama za grafičko procesiranje (Graphics Processing Units, GPGPU) pri čemu ubrzava rad kompleksnih i računski intenzivnih algoritama ili operacija, koje tradicionalno procesira CPU.

Ovaj proizvod podržava i OpenGL ES 3.0 i Full Profile Open CL 1.1, što pruža snagu koja je potrebna u višeslojnom izvođenju najmodernijih, kompleksnih scenarija u igricama, u post-procesiranju, razmeni fotografija i video snimaka, kao i kod opštih operacija multitaskinga sa visokim funkcijama.

„ARM želi dobrodošlicu najnovijem dodatku uspešnoj seriji Exynos Octa 5, koji koristi ARM-ovo rešenje Mali GPU da dramatično poboljša performanse u domenu grafike“, izjavio je Pit Haton, izvršni potpredsednik i direktor divizije za procesiranje medija u kompaniji ARM. „ARM big.LITTLE i ARM Artisan Physical IP tehnologije i dalje se nalaze u srcu Octa serije, a sada dopunjavaju i novu funkciju koju donosi ARM GPU Compute. Takva kombinacija omogućava neprevaziđene mogućnosti i oblastima kao što su prepoznavanje lica i upravljanje pokretom, kao što na mobilne uređaje donosi kvalitet uređivanja fotografija i video snimaka kao kod desktop računara.“

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra prvi utisci: Ultra inteligencija

„Potražnja za bogatijim grafičkim iskustvom u današnje vreme raste veoma brzo“, rekao je Taehon Kim, potpredsednik odeljenja za marketing u diviziji za LSI sisteme u kompaniji Samsung Electronics. „Kako bi ispunili tu potražnju kako kod proizvođača opreme tako i kod krajnjih korisnika, razvili smo ovaj procesor koji pruža vrhunske grafičke performanse pri čemu ne ugrožava potrošnju energije.“

Najnoviji Exynos 5 Octa procesor pokreću četiri ARM Cortex-A15 procesora na frekvenciji 1.8GHz sa četiri dodatna jezgra Cortex-A7 cores na 1.3 GHz u implementaciji procesa big.LITTLE. To poboljšava mogućnosti procesiranja CPU za 20 procenata u odnosu na prethodni model optimizujući dizajn kojim se štedi energija, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Nova porodica Exynos 5 Octa će u masovnu proizvodnju ući u avgustu.

Facebook komentari:

2 thoughts on “Samsung predstavio Exynos 5 Octa

Comments are closed.