ERP 2024

Samsung: Prvi BADA smart telefon i u Srbiji

Lansiranje Samsung Wave telefona ubrzava izgradnju ukupnog eko-sistema bada platforme

Wave Lifestyle_01 Samsung Electronics, vodeći proizvođač mobilnih telefona, najavio je komercijalnu dostupnost telefona Samsung Wave (model: S8500) u zemljama Evrope, uključujući Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju. Predstavljen na svetskom kongresu Mobile World Congress 2010, Wave je prvi smart telefon zasnovan na novoj Samsungovoj otvorenoj platformi za smart telephone, bada, i predstavlja temelj posvećenosti kompanije “demokratizaciji smart telefona”.

Lansiranjem Wave telefona, Samsung aktivno stvara ukupan eko-sistem oko bada platforme, uključujući Samsung Apps. Samsung aplikacije biće dostupne u 80 zemalja kada se lansira Wave, i time će obogatiti vrhunski sadržaj i ukupan izbor aplikacija kroz saradnju sa partnerskim kompanijama i programerima.

Samsung Wave dostupan je na tržištu Srbije od ove nedelje, a može se nabaviti preko operatera mt:s i Telenor, kao i u slobodnoj prodaji.

Mogućnosti Samsung bada SDK (Software Development Kit) doprineće da korisnici iskuse postojan protok novih aplikacija koje podržavaju bada platformu. Beta verzija SDK nedavno je postala dostupna programerima aplikacija, a kompletan bada SDK 1.0.0 uskoro će biti dostupan za preuzimanje.

“Samsung Wave predstavlja našu strategiju da svima omogućimo bogat i uzbudljiv doživljaj smart telefona”, izjavio je JK Shin, predsednik i direktor poslovne jedinice za mobilne komunikacije kompanije Samsung Electronics. “Ovo lansiranje ostvariće našu viziju platforme, a programeri i operateri iskusiće slobodu izbora koju omogućuje bada.”

Samsung Wave postaće dostupan u zemljama Evrope, Jugoistočne Azije, Kine, Srednjeg istoka, Afrike i Latinske Amerike.

Samsung Apps: otkriće, doživljaj, poboljšanje

Samsung Wave_ 70655_GT-S8500_ADImage Samsung Apps, skladište integrisanih aplikacija, dostupno je putem uređaja ili online, i omogućuje Wave korisnicima jednostavan i lak download obilja aplikacija. Uz mnoštvo igara, navigacija, društvenog povezivanja, e-book opcije, zdravstvenih i lifestyle aplikacija, Samsung Apps korisnicima omogućuje trenutni pristup širokom spektru mobilnih iskustava.

Već lansiran u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Singapuru, Nemačkoj, Brazilu i Kini za “Windows Mobile” ili telefone zasnovane na Symbian tehnologiji, Samsung Apps predvođen bada platformom ubrzaće širenje tržišta za više od 100 operatera u 80 zemalja širom sveta. U aplikacijama učestvuju kompanije među kojima su: Associated Press, Electronic Arts, Facebook, Gameloft, Layar, Myspace, Namco Bandai, Twitter, Universal Pictures International, WeatherBug, ZAGA i mnogi drugi. Na raspolaganju su i veoma poznate aplikacije kao što su: Need for Speed Shift (EA), Tower Bloxx (Digital Chocolate), Weather Bug (WeatherBug), i ZAGAT TO GO (Handmark), i mnoštvo korisnih, produktivnih i zabavnih aplikacija koje će biti u ponudi Samsung Apps.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija u fokusu: promovisana nova linija inovativnih kućnih aparata, televizora i pametnih zvučnika kompanije Samsung

Tom Klensijev H.A.W.X. (Gameloft), čuvena igra na konzoli zasnovana na romanima Toma Klensija, predstavlja futurističku, inovativnu i odličnu upotrebu funkcija ovog uređaja. Poboljšava doživljaj korisnika sa 13 različitih misija, 26 licenciranih modela aviona i u potpunom 3D okruženju. Nagrađeni multimedijalni informativni portal, AP Mobile (Associated Press), korisnicima u svakom trenutku obezbeđuje pristup međunarodnim, nacionalnim i lokalnim vestima. Korisnici Samsung Apps imaće na raspolaganju informacije iz celog sveta u produkciji AP agencije, i to najnovije vesti, informacije iz sveta sporta, zabave, politike i ekonomije kao i lokalne vesti od preko 1.000 AP članova kao i od strane nezavisnih izvora.

Platforma bada – pametan izbor

70673_GT-S8500_ADImage Samsung bada platforma dovešće do demokratizacije ere smart telefona i omogućiće smart telefon pogodan za svaki životni stil. Bada je tajna koja se nalazi iza Samsung Wave telefona i omogućuje aplikacijama potpunu upotrebu moćnog hardvera pružajući različiti aplikacijski programski interfejs za interaktivnu upotrebu, uključujući UI elemente, 3D grafiku, blic, više tačaka dodira, senzore i podršku pokreta. Dodatno poseduje servisno orijentisane funkcije kao što su integracija u socijalne mreže, LBS (lokacijski zasnovane funkcije), trgovinu unutar aplikacija; omogućuje korisnicima doživljaj mnoštva aplikacija i sadržaja.

Programeri mogu da stvaraju aplikacije sa bada SDK (Software Development Kit). Bada SDK omogućuje komplet aplikacijskih programskih interfejsa (API) kao i IDE (Integrisano razvojno okruženje), simulator, UI izgradnju kao i ostale korisne alatke i uzorke aplikacija i dokumenata. Ovaj sadržaj će olakšati razvoj aplikacija ne samo za Samsung Wave, već i za druge mobilne telefone koji usvoje bada platformu kao svoj izbor. Aplikacije razvijene pomoću bada SDK mogu se prodati kroz ‘Samsung Apps’, Samsungovu prodavnicu aplikacija.

Da bi se motivisali programeri, započet je “Bada programerski izazov”, najveće takmičenje aplikacija u 2010, namenjeno programerima širom sveta. Samsung je obezbedio nagradni fond od 2.700.000 dolara za ovaj događaj. Prvih 300 programera koji prođu prvi krug dobiće Samsung Wave, a pobednik takmičenja osvojiće nagradu od 300.000 dolara!

Samsung takođe planira da održi niz dana posvećenih bada programerima u više od 20 zemalja, da bi se podstaklo programiranje bada aplikacija i da bi se pomoglo relevantnim programerima i njihovim zajednicama. “Bada dan programera” otvoren je za sve programere a registracija je besplatna. Sasmung će pokazati programerske uzorke koji su dobar primer za mnoštvo funkcija bada platforme, konfigurisanih za određene tehnologije i aplikacije.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

“Samsung je u potpunosti posvećen uspehu bada platforme. Samsung bada će značajno proširiti tržište smart telefona, što će stvoriti okean mogućnosti za programere”, rekao je dr Hosoo Lee, izvršni potpredsednik i direktor Media Solution centra.

SDK se može besplatno preuzeti sa “bada Developers” sajta (http://developer.bada.com). Na toj adresi takođe su dostupne i dodatne informacije o “Bada programerskom izazovu” (“bada Developer Challenge”) i “Bada danu programera” (“bada Developer Day’”).

Društveni Hub i TouchWiz 3.0

70667_GT-S8500_ADImage Društveni Hub omogućuje vam efikasno korišćenje vaših komunikacijskih potreba, pružajući intuitivan i jedinstven pristup email-ovima, IM i društvenim mrežama (Social Networking Sites – SNS). To je omogućeno preko “Push” tehnologije, koja u realnom vremenu omogućuje isporuku email poruka, IM, događaja u kalendaru i ažuriranje sajtova društvenih mreža SNS. Prednosti društvenog Hub-a jesu u daljem ojačavanju Wave TouchWiz 3.0 UI, isporučujući vrhunsko korisničko iskustvo. Dostupnost društvenog Hub-a može se odrediti prema zahtevima tržišta.

Za ljubitelje muzike, home-page uređaja može da se pretvori u intuitivan media plejer, dok oni koji vole da fotografišu i šalju dosta svojih slika, mogu da prilagode ekran tako da prikazuje omiljene fotografije. Korisnici će takođe imati koristi od brzog panela (Quick Panel), što je način za rangiranje i prikupljanje aplikacija na jedan ekran uz trenutni pristup. Uz upadljiv ekran, najnoviji Samsungov TouchWiz 3.0 korisnički interfejs pruža taktilni, intuitivni korisnički doživljaj i obuhvata nove simbole kao što je pokretni UI, pametno otključavanje i prilagodljiv ekran uređaja.

Displej, brzina, performansa i lepota

Uz Samsung Wave, videti zaista znači verovati kada se predstavi prvi na svetu Super AMOLED displej, pružajući vizuelno iskustvo bez premca na jednom smart telefonu. Super AMOLED nudi iskustvo gledanja koje je mnogo svetlije, jasnije i sa manje refleksije. Uz slobodan ugao gledanja i super brzo reagovanje koje omogućuje ova dokazana tehnologija, Samsung Wave displej omogućuje vrhunski kvalitet slike kako za video sadržaj, tako i za fotografije.

Samsung Wave koristi superioran processor od 1 GHz koji korisnicima nudi najbolje grafičke performanse koje danas postoje. Njegova brzina omogućuje brzu i intuitivnu reakciju korisničkog interfejsa ekrana na dodir, i što je još važnije, znači da je neprevaziđena 3D i memorijska intenzivna grafika uz video mogućnosti.

Samsung Wave je takođe i jedan od najprivlačnijih uređaja sa besprekornim, aerodinamičnim izgledom koji nema izdvojene delove i grube linije. Lepo i snažno staklo displeja savršeno se uklapa i pojačava živost Super AMOLED displeja. Pored toga, sa tehnologijom protiv mrlja, masni otisci prstiju postali su prošlost.

Pročitajte i:  Samsung zahteva od nezavisnih servisa da prijavljuju kupce koji koriste neoriginalne delove

Multi-kodek podrška za DivX, Xvid, MP4 i WMV, kao i podrška za virtuelnu 5.1 saraund isporuku zvuka, pretvaraju uređaj u lični sistem za zabavu. Mogućnosti dekodiranja i snimanja HD videa (720p) čine da je Samsung Wave izvanredna sprava za snimanje, slanje i gledanje video materijala.

Samsung Wave je prvi mobilni telefon na svetu koji obuhvata standarde Bluetooth® 3.0 i WiFi 802.11n.

Mreža

 2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE) : 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

 3G  (WCDMA/ HSDPA) : 900/2100 MHz

Displej

 3.3” WVGA (800x480) Super AMOLED sa mDNIe

Kamera

 5.0 Megapixel kamera w/ LED Flash, AF

Face/Blink Detection, Vintage Shot, Beauty Shot,

 Smile Shot, Panorama Shot, Geo-tagging,  Image Editor

Video

 HD(720p) video playing & recording

 5.1ch Mobile Theater

 MPEG4, H.263, H.264, WMV,DivX, XviD Video Editor

Audio

Music Player with SoundAlive, Music Recognition, DISK UI,

3.5mm Ear Jack, FM Radio/ Recording

Korisne karakteristke

 Integrisane poruke ‘Social Hub’

 (*Dostupnost Social Hub može se odrediti na osnovu zahteva tržišta.)

 Samsung Apps

(*dostupnost Samsung aplikacija razlikuje se u zavisnosti od zemlje)

 TouchWiz 3.0 w/ integrisani imenik, glas i pokret UI

 Dolfin Browser 2.0 / Pinch Zoom(Multi-pointed zoom)

 A-GPS, On/off Board Navigation(2D/3D Map), LBS

 SMS/ MMS/ Email/ Video Messaging/Exchange ActiveSync

 Accelerator Sensor, Proximity Sensor, geomagnetski senzor

 BPP(Basic Printing Profile), OPP(Object Push Profile),

PictBridge (USB štampanje)

 Offline & No SIM Mode,

 RSS Reader, Communities & Mobile Widgets

Povezivost

 Bluetooth tehnologija v 3.0

 USB v2.0 (Full -Speed)

 Wi-Fi 802.11 b/g/n

Memorija

 2GB + microSD (Up to 32GB)

Veličina

 118 x 56 x 10.9mm

Baterija

 (standardna) Li-Ion, 1,500 mAh

* Samsung zadržava pravo da bez najave izmeni specifikacije proizvoda

www.samsung.rs

Facebook komentari: