BIZIT plus

Samsung razvija platformu za komunikaciju između pametnog telefona i satelita

Platforma će omogućiti dvosmernu razmenu tekstualnih poruka, pa čak i videa visoke rezolucije, naveo je Samsung.

PCPress.rs Image

Komunikacija bez mobilne mreže

Postojale su informacije da će Samsung koristiti tehnologiju spajanja pametnih telefona sa satelitima u svom novom Galaxy S23 modelu. Slično nešto je Apple uradio za iPhone 14., Ipak to se na kraju nije dogodilo. Sada je kompanija predstavila novi standardizovani 5G NTN (nezemaljska mreža) modem koji će omogućiti dvosmernu komunikaciju između pametnih telefona i satelita. Tehnologija će omogućiti korisnicima da šalju i primaju pozive, tekstualne poruke i podatke bez potrebe za mobilnom mrežom. Nova tehnologija će biti integrisana u Samsung-ove buduće Exynos čipove.

Cilj je omogućiti ljudima u planinama, pustinjama i drugim udaljenim područjima da komuniciraju sa drugima u kritičnim situacijama. 5G NTN je u skladu sa standardima Partnerskog projekta treće generacije (3GPP Release 17). To znači da je tehnologija kompatabilna sa tradicionalnim komunikacionim uslugama proizvođača čipova, proizvođača pametnih telefona i telekomunikacija.

Platforma Exynos Modem 5300

Takođe, Samsung je naveo da će se tehnologija, pored tekstova i poziva koristiti i za prenos fotografija visoke rezolucije, pa čak i video zapisa. Kompanija je simulirala tehnologiju koristeći svoju platformu Exynos Modem 5300 „da bi precizno predvidela satelitske lokacije i minimizirala pomake frekvencije uzrokovane Doplerovim pomeranjem“. To će pomoći da se otvori put hibridnim zemaljskim-NTN mrežama „u pripremi za dolazak 6G mreža“, rekao je potpredsednik Samsunga Min Goo Kim.

Pročitajte i:  Samsung na vrhu liste po prodaji telefona

Na CES-u 2023, jednom od najvećih svetskih događaja u industriji potrošačke elektronike Qualcomm je predstavio Snapdragon Satellite. Takva tehnologija omogućuje pametnim telefonima da šalju poruke kada mobilni signal nije dostupan. Tehnologija će funkcionisati na pametnim telefonima koji imaju i Snapdragon 8 Gen 2 čip i X70 modemski sistem, plus neke dodatne radio stanice.  Samsung-ov Galaxy S23 ima oba čipa, smatralo se da uređaj može ponuditi tehnologiju satelitske komunikacije koja odgovara Apple-ovom iPhone-u 14.

Međutim, potpredsednik odeljenja za mobilne komunikacije TM Roh rekao je da sada nije bio najbolji trenutak. Funkcionalnost satelita i dalje prilično ograničena. „Kada bude pravi trenutak, infrastruktura i tehnologija budu spremne, onda ćemo razmotriti usvajanje ove funkcije“, rekao je Roh.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: