Samsung: Tanje od slike

PCPress-Samsung-ledtv1 Na nedavno održanom Forumu u Beču, Samsung je predstavio paletu LED TV proizvoda za 2009. godinu. Neki od njih se već mogu naći i u našim prodavnicama – predstavljamo vam dva ultratanka televizora sa LED pozadinskim osvetljenjem. Verovali ili ne, na drugoj slici je televizor sa ekranom dijagonale 117 cm…

Ideja o televizoru koji visi na zidu kao slika postoji već decenijama, ali je kamen spoticanja bila CRT tehnologija. Bilo je pokušaja da se ova ideja ostvari povećanjem otklonskih uglova katodnih cevi, ali su rezultati bili poražavajući. Ekrani sa plazmom bili su veliki korak napred i mogli su da se okače na zid, a zatim su usledilii LCD modeli. Ipak, i jedni i drugi su bili glomazni, a naročito predebeli, zbog strukture koja jeu slučaju LCD ekrana uključivala i fluorescentno pozadinsko osvetljenje. Samsung je novim serijama televizora 6000, 7000 i8000 ovo pitanje stavio ad acta – njihova debljina jeoko 1“, što značida su čak i tanji od uobičajenih uramljenih slika. Ovo je postignuto na relativno jednostavan način: pozadinskim osvetljenjem sa LED diodama.

LED pozadinsko osvetljenje nije velika novost: već smo ga viđali na monitorima i televizorima visoke klase, ali je ono ovde usavršeno do najsitnijih detalja, čime je omogućena ovako mala debljina. Osim manjih dimenzija, LED tehnologija ima i drugih prednosti, među kojima je najvažnija manja potrošnja energije – novi Samsungovi modeli troše u proseku 40% manje u odnosu na televizore istih veličina sa fluorescentnim pozadinskim osvetljenjem. Ne treba zanemariti ni nekoliko puta duži radni vek kvalitetno izrađenih LED dioda, a one i manje zagađuju okolinu, jer u njima nema žive, kao u fluorescentnim izvorima.

Pročitajte i:  Samsung zvanično započinje olimpijsku i paraolimpijsku kampanju u konačnom odbrojavanju do Pariza 2024.

UE46‑B6000

PCPress-Samsung-ledtv2 Samsung je nove modele LED televizora podelio u tri grupe: serija 6000 obuhvata osnovne modele (pojam „osnovne“ treba shvatiti uslovno, pošto se radi o televizorima više klase), a prema najavama, u njoj će biti ekrani dijagonala 40, 46 i 55 inča; mi smo isprobali srednju varijantu. UE46B6000 je televizor novog dizajna sa oštrim ivicama, bez karakterističnog zaobljenja donje strane; isto važi i za postolje, a nosač je proziran, kao na novim Samsungovim monitorima. Površina viskog sjaja sa crvenim ivicama deluje vrlo atraktivno, ali će se svaki izvor svetla ogledati na njoj.

Mala debljina i nov sistem za kačenje na zid uslovili su i nov položaj priključaka na poleđini – svi „gledaju“ na dole ili u stranu. Sa priključcima nije bilo kompromisa: prisutni su svi uobičajeni, od analognih do HDMI, kojih ima četiri. LED pozadinsko osvetljenje obezbeđuje osvetljaj od 500 cd/m2, tako da ćete, bez obzira na to koji ulaz koristite, dobiti jasnu i svetlu sliku živih boja. Samsung za ove nove modele ne daje konkretan podatak o kontrastu, već se ova stavka označava kao Mega Contrast.

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

Za slučaj da su potrebne intervencije na video signalu, televizor podržava tehnologije DNIe Pro i Wide Color Enhancer Pro, a treperenje slike se eliminiše tehnologijom 100 Hz Motion Plus (120 Hz u zemljama koje koriste standard NTSC). Isto važi i za filmove snimljene sa 24 fps, a što se kvaliteta zvuka tiče, UE46B7000 podržava Dolby Digital Plus iSRS TruSurround HD. Za kraj, pomenućemo da se u ovom televizoru nalazi digitalni tjuner.

UE46‑B7000

Najave kažu da će se serija 7000 sastojati od televizora dijagonala 40, 46 i 55 inča. U ovu seriju spadaju modeli srednje klase (još jednom, srednje u okviru više klase), a model UE46B7000 se izgledom na prvi pogled ne razlikuje od „rođaka“ iz serije 6000. Pažljivim pregledom poleđine, razlika se ipak može naći: ovaj televizor ima i Ethernet utičnicu, preko koje može da reprodukuje video sadržaje sa računara i mrežnih diskova.

Još zanimljivija opcija koju ova utičnica nudi jeste direktan pristup Internet televiziji, koji je rezultat saradnje Samsunga i Yahooa – televizor je „naučen“ da obrađuje JavaScript i XML aplikacije. Ovo je novitet u svetu televizora i tek će se razvijati, a za početak su podržani servisi Internet@TV Widgets, uz najavljenu mogućnost praćenja i drugih sadržaja, među kojima su YouTube i eBay. Drugu stranu medalje predstavlja to što ova mogućnost za sada nije podržana u svim zemljama, pa pre odluke o kupovini proverite da li se ovi programi mogu pratiti i kod nas. Ukoliko smatrate da i bez Etherneta imate previše kablova na stolu, postoji i opcioni WiFi interfejs koji nudi iste mogućnosti, a slike sa flash diska ili fotoaparata možete da gledate direktno, preko USB priključka.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

Zabava bez granica, a cena…

Osnovne karakteristike modela UE46B7000 su iste kao kod odgovarajućeg modela iz serije 6000, a od naprednih opcija treba pomenuti i Smart Content Manager, sistem za jednostavno upravljanjevideosadržajima pomoću daljinskog upravljača. Sve dodatne mogućnosti uslovile su razliku u ceni od dvadesetak hiljada dinara. To se može posmatrati na dva načina: u apsolutnom iznosu jeste mnogo, ali u suštini predstavlja desetak procenata cene osnovnog modela – onome kome nije problem da izdvoji više od dve hiljade evra za (bez sumnje kvalitetan) televizor, ni ta razlika neće biti prevelika, a korisnici skromnijeg budžeta će uz malo truda naći i ekonomičnije varijante slične upotrebljivosti.

PC Press, #155

Pogledajte Extreme Sheep LED Art video

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,