Samsung više neće sklapati pametne telefone u Kini

Samsung je godinama proizvodio telefone u Kini, ali očigledno je da ih konkurencija na tržištu tera da menjaju stvari. Kompanija je zatvorila poslednju lokalnu fabriku telefona koja se nalazi u Huizhou u pokušaju da poboljša efikasnost. U Kini se i dalje prodaju telefoni, ali proizvodiće se na nekom drugom mestu u svetu. Iako kompanija nije detaljno obrazlagala svoje razloge, nije imala mnogo razloga da se zadrži na tom mestu – pritiskali su je rivali i ekonomski izazovi.

PCPress.rs Image

Iako je Samsung jedan od giganata na globalnom tržištu pametnih telefona, u Kini godinama vodi tešku borbu sa brojnim kineskim rivalima. Tehnološki gigant već neko vreme predstavlja samo jedan procenat među kupcima telefona u Kini, pokazalo je istraživanje Counterpoint-a. Pozicioniran je između kupaca budžetskih telefona, koji uglavnom kupuju od kineskih brendova, i kupaca high-end telefona koji uzimaju uglavnom Apple i Huawei uređaje. U sredini nema mnogo mesta, a uređaji poput Galaxy A-serije nisu mnogo pomogli Samsung-ovoj situaciji. Nema mnogo smisla sklapati telefone u Kini kada su fabrike na nekom drugom mestu više nego dovoljne da završe posao.

Pročitajte i:  Pranje veša uz pomoć veštačke inteligencije i uštedu električne energije

Proizvodnja kompanije već je bila u opasnosti. Obustavljen je rad jedne fabrike krajem 2018. i obustavljena proizvodnja u Huizhou u junu. Postoje i drugi faktori koji bi mogli da budu u igri za Samsung i druge. Troškovi rada rastu u Kini, a neprestana ekonomska kriza nije pomogla u prodaji čak ni uspešnijim proizvođačima pametnih telefona. Sve je trenutno protiv Samsung-a, a malo je verovatno da će uslovi biti povoljniji u budućnosti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,