San Francisko dozvolio policijskim robotima upotrebu smrtonosne sile

Nadzorni odbor San Franciska glasao je da se policijskim robotima dozvoli upotreba smrtonosne sile u ekstremnim okolnostima, uprkos snažnim prigovorima.

PCPress.rs Image

Neutralisanje opasnih pojedinaca

Policijska uprava San Franciska (SFPD) zatražila je od Nadzornog odbora dozvolu za raspoređivanje robota koji mogu da ubiju osumnjičene pod određenim okolnostima. Sada je odbor odobrio taj zahtev, uprkos snažnom protivljenju grupa za građansku slobodu.

Prema novoj politici, roboti se mogu koristiti „kao smrtonosna opcija kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neminovan i nadmašuje bilo koju drugu opciju sile koja je dostupna SFPD-u“.

Policija San Franciska trenutno ima desetak funkcionalnih robota. Oni se za sada koriste za procenu potencijalnih eksplozivnih naprava i u situacijama slabe vidljivosti.

Policijska uprava San Franciska navodi da roboti ne poseduju oružje. Međutim, uprava bi mogla da rasporedi robote opremljene eksplozivima. Zatim, roboti će “stupiti u kontakt, onesposobiti ili dezorijentisati nasilnog, naoružanog ili opasnog osumnjičenog”.“Roboti opremljeni na ovaj način koristili bi se samo u ekstremnim okolnostima. Oni će biti korišćeni kako bi se sprečili dalji gubici nevinih života”.

Nisu svi bili saglasni sa odlukom

Prema izveštajima, zvaničnici San Franciska moraju da definišu upotrebu robota i druge vojne opreme zbog kalifornijskog zakona koji je stupio na snagu ove godine. Aaron Peskin, član nadzornog odbora, dodao je deo originalnom nacrtu politike SFPD-a. „Roboti se neće koristiti kao upotreba sile protiv bilo koje osobe“, naveo je Peskin.  Ali SFPD je izmenio predlog i dozvolio robotima upotrebu, odnosno „opciju smrtonosne sile“.

Odbor je odobrio tu verziju sa dodatnim amandmanima, Odbor navodi da zvaničnici mogu da koriste robote sa eksplozivnim punjenjem samo nakon što se iscrpe sve alternativne mogućnosti ili druge taktike. Takođe, samo ograničen broj visokih zvaničnika moći će da odobri upotrebu robota kao smrtonosne opcije.

Od svih članova odbora San Franciska, samo Shamann Walton, Dean Preston i Hillary Ronen glasali su protiv upotrebe smrtonosne sile. Preston je rekao da je dozvola da SFPD koristi robote za ubijanje ljudi “duboko uznemirujući” i “tužan trenutak” za grad.

U svom saopštenju Presto je naveo da će mogućnost koju će imati policija da naoruža robote „dovesti crne i smeđe ljude u nesrazmernu opasnost od povrede ili smrti“. U međuvremenu, Rafael Mandelman, koji je od početka podržavao upotrebu robota kao smrtonosne sile, branio je svoj stav. On je rekao da konačna verzija politike „predlaže razumna ograničenja za upotrebu robota“ uprkos „hiperboli koju su izrazili mnogi koji su se suprotstaviti tome.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,