Šaputanje Siri za bezbedniji život

Kompanija Apple je nedavno dobila odobrenje za patent za novu tehnologiju koja će Siri omogućavati da reaguje na uputstva koja korisnik zadaje tihim ili prigušenim glasom.

PCPress.rs Image

Prijava za patent podneta je još 2016. godine, te je tom prilikom opisana tehnologija uz pomoć koje Siri automatski prepoznaje reči koje korisnik izgovori tiše nego obično, te reaguje na odgovarajući način, a kreatori su opisali i niz slučajeva u kojima bi ova funkcija bila korisna. Iako nije teško zamisliti situacije u kojima bi šaputanje naredbi bilo poželjno, te neophodno, iz kompanije su naveli primere poput korišćenja ove opcije u biblioteci, ili na poslu, a u slučajevima kada korisnik ne želi da ometa ostale korisnike čitaonice, te kolege.

Siri bi na tako zadate komande takođe odgovarala prigušenim glasom, a iPhone i Apple Watch već imaju tehničke mogućnosti da odrede amplitudu i frekvenciju izgovorenih naredbi, te na taj način prepoznaju i šaputanje, pa je, kako kažu iz kompanije, potrebna samo nadogradnja za softver.

PCPress.rs Image

Prepoznavanje komandi koje bi se izgovorile tihim glasom moglo bi da omogući i niz drugih funkcija u okviru Siri, te bi digitalnom asistentu na taj način moglo da se pruži više informacija, a koje korisnik možda ne bi želeo da izgovori naglas, te ih tako podeli sa onima koji ga okružuju. Za one kojima možda nisu pale na pamet ostale situacije u kojima bi ova funkcija bila od ključnog značaja, važno bi bilo spomenuti da bi ova mogućnost bila prilično korisna u slučajevima kada je korisnik zbog povrede onemogućen da govori punim glasom, te u situacijama kada je fizički ugrožen, te je neophodno da ne oda svoju poziciju.

Pročitajte i:  Apple WWDC 2024 zakazan za 10. jun

Sledeća generacija iPhone uređaja, te iOS update, očekuju se sledeće godine, pa Apple ima dovoljno vremena da svog digitalnog asistenta programira za prepoznavanje komandi koje bi se šaputale.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari: