ePlaneta

Kako buduće generacije sačuvati od robota-radnika

Sve više dece postaje opsednuto robotima, pa ovi polako zamenjuju dobre džinove, dinosauruse i zmajeve, koji su do nedavno bili glavni junaci priča koje se čitaju pred spavanje. Ako biste neko dete pitali da vam odgonetne ovaj novi trend, te potražili odgovor na pitanje „Zašto deca toliko vole robote?“, ono što biste najčešće  mogli da čujete može da se smesti u jednu rečenecu – „Zato što rade sve umesto nas“. Ipak, sve je više roditelja koji, kada čuju ovakav odgovor, osete strah koji još uvek ne mogu da uobliče ili opravdaju, a koji se tiče nagoveštaja da bi, u stvari, njihova deca u budućnosti mogla da rade za robote, te izgube posao zbog njih.

PCPress.rs Image

U poslednje vreme sve je više onih koji govore o budućnosti u kojoj će vladati nemilosrdne mašine, te su Elon Musk, Bill Gates i Stephen Hawking dobili pojačanje, a u verovanju da roboti imaju potencijal da nadmudre čovečanstvo, te ga, na kraju i unište. Kako kažu, to bi moglo da počne tako što bi roboti preuzeli neka zanimanja, te obične radnike ostavili bez posla, a u narednih dvadeset godina.

Pročitajte i:  Učenje robota da se kreću nacrtanim putanjama 

Iako mnogi roditelji još uvek maštaju da pošalju svoju decu na ugledne univerzitete, gde će se ova, na primer, školovati za radiologe, te se kasnije baviti unosnim poslom, budući da godišnja plata radiologa u Sjedinjenim Američkim Državama, a prema podacima koje nudi portal Salary.com, trenutno iznosi 470.000 dolara. Ali i to zanimanje bi moglo uskoro da postane ugroženo, budući da sistemi veštačke inteligencije mogu sve bolje da čitaju snimke, a razne startap kompanije, poput Arterys, već razvijaju programe koji ovakvim sistemima omogućavaju da tumače i druge rezultate lekarskih pregleda, te mogu da, na primer, analiziraju krvnu cirkulaciju kod pacijenta za samo 15 sekundi, dok je običnom lekaru za to potrebno oko 45 minuta. Roboti već asistiraju i tokom hirurških intervencija, pa je tako prošle godine robot-hirurg STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) pobedio ljudske hirurge tokom eksperimentalnih operacija koje su se izvodile na svinjama.

PCPress.rs Image

Oni koji, sa druge strane, svoju decu pošalju da izučavaju pravne nauke, možda nisu svesni da su svi poslovi koji uključuju mnogo dokumentacije već ugroženi. Velike kompanije već koriste softverske programe za pregledanje dokumenata, te procenjivanje koji su važni, a koji ne, što štedi mnogo novca i vremena. Tako su Kira Systems, na primer, vreme potrebno za pregledanje dokumentacije smanjili do 60% u odnosu na vreme koje je potrebno običnim radnicima.

Pročitajte i:  Prvi Neuralink implant u čovekovom mozgu

Neki veruju da je novinarstvo bezbedno, ali ni to nije sasvim tačno, budući da je Associated Press već koristio softverske programe kompanije Automated Insights, a za ekonomska, te sportska izveštavanja. Nisu bezbedni ni piloti, budući da se već pojavio robotski pilot Darpa, koji je uspešno prošao kroz simulacije letenja, te sletanja velikih aviona. Roboti takođe preuzimaju i brokerske poslove, te banke sve češće koriste softvere za predviđanje rasta vrednosti deonica, te robote-ekonomiste koji su kreirani da predviđaju i analiziraju rast vrednosti neke valute.

PCPress.rs Image

Ako se svi ovi podaci uzmu u obzir, paranoja je neizbežna, a posebno ako se dođe do podatka različitih istraživanja uglednih institucija, poput onog koje je vršeno na Oksfordu, a kojim se zaključilo da će 47% svih zanimanja biti automatizovano u sledeće dve decenije. Veruje se da će poslovi koji zahtevaju kreativnost, poput glumačkog ostati bezbedni, budući da emocionalne dubine u koje nas dobra gluma vodi teško da mogu da se automatizuju, ali zabrinjava momenat u kojem veliki reditelji koriste kompjuterske simulacije da u svoja dela ubace glumce, koji na primer, više nisu među živima, poput Carrie Fisher u Rogue One: A Star Wars Story.

Pročitajte i:  Kad AI traži partnera za najusamljeniju biljku na svetu

Na kraju se čini da ljudskim bićima neće preostati ništa do da lutaju svetom i čekaju milostinju koju bi im udelila neka bogobojažljiva mehanička ruka, ali stručnjaci kažu da će, na primer, ljubazno osoblje u restoranima uvek biti neophodno, te da će oni koji se ne budu bojali fizičkog posla biti bezbedni i nešto pošto roboti budu stupili na scenu, jer je robotima, izgleda, ispod časti da se bave vodoinstalaterskim, te stolarskim poslovima.

Izvor: The New York Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,