VMWare

Saradnja NIS-a i Elektronskog fakulteta u Nišu u oblasti digitalizacije

Kompanija NIS i Elektronski fakultet u Nišu otvorili su na ovom fakultetu prostor za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija (coworking zona). Kompanija NIS prethodno je podržala nabavku vredne računarske opreme koja će doprineti da profesori i studenti Elektronskog fakulteta u Nišu imaju još bolje uslove za rad. Cilj saradnje stručnjaka iz NIS-a i profesora i studenata sa fakulteta je razmena znanja i ekspertize i povezivanje biznis sektora sa akademskom zajednicom kako bi se realizovali zajednički projekti i stvorili novi „proizvodi“ na savremenom tržištu na obostranu korist.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS, Vladislav Marjanović, gradski većnik i Dragan Mančić, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, je izjavio: „Želeo bih da zahvalim kompaniji NIS jer je ostala konzistentna u onome što radi, a to je podrška mladima, bilo da je reč o studentima ili đacima. Reč je o kompaniji koja je do sada uložila više od 3,8 milijardi dinara u društveno odgovorne projekte. NIS je prva kompanija u Srbiji koja je dobila Svetosavsku nagradu. I zato je posebno značajno što kompanije kao što je NIS daju podršku našim obrazovnim i naučnim institucijama. Raduje što NIS sada razvija saradnju sa Elektronskim fakultetom u Nišu, jednim od najboljih fakulteta ne samo u Srbiji, već i šire. Poverenje mladih ljudi u ovu ustanovu je veliko i vidim veliku perspektivu za dalju saradnju NIS-a i Elektronskog fakulteta“.

Pročitajte i:  Nafta pokreće (i) digitalni svet

„Uveren sam da će studenti i profesori u Tech Engine zoni otvoriti mnoge naučne prostore. Ono što je novo i veoma bitno, mladi naučnici će učestvovati u konkretnim projektima naše kompanije. Tako će dobiti iskustvo korporativne prakse i razumeti realnu primenu znanja u poslovnim procesima. Sa druge strane, NIS će dobiti svež, inovativni pristup generacija kojima pripada budućnost. To je veoma važno i u procesu digitalizacije, jednom od naših najvažnijih ciljeva. U poslovnom svetu ovo se zove „win-win“ kombinacija. Možemo reći i „najbolja moguća saradnja“ ili, još jednostavnije – budućnost na delu“, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

„Povezivanje i saradnja nauke i obrazovanja sa privredom su od izuzetnog značaja. Elektronski fakultet, kao jedna od vodećih obrazovnih i naučnih institucija u ovom regionu, prati potrebe privrede i ekonomije u našoj zemlji, ali i u svetu. Takođe, nastojimo da ostvarimo saradnju sa najvećim svetskim i regionalnim kompanijama, a sve u cilju pružanja praktično primenljivog znanja svojim studentima i stvaranjem kadra za kojim postoji potreba, pre svega u našoj zemlji. Na ovaj način i NIS želi da doprinese da mladi stručnjaci ostanu u Srbiji, da pruži podršku domaćem obrazovanju kroz dobru saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji“, naveo je Dragan Mančić, dekan Elektronskog fakulteta.

Pročitajte i:  Zašto je digitalna transformacija ključna za održivost poslovanja

Krajem 2019. godine NIS i Elektronski fakultet su potpisali Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, na osnovu koga su fakultetu donirana sredstva za nabavku računarske opreme. Predviđena namena doniranih radnih stanica je obučavanje studenata iz oblasti mašinskog učenja, koje zahteva izuzetno velike lokalne računarske resurse i veliku količinu podataka. Ovaj prostor će se koristiti i za realizaciju radionica, predavanja i vebinara. Ukupna sredstva koja je NIS donirao fakultetu za opremanje i adaptaciju prostora iznose oko pet miliona dinara.

Saradnju sa vodećim fakultetima u oblasti digitalizacije NIS je započeo 2019. godine sa Elektronskim fakultetom u Nišu, a nastavio ove godine uspostavljanjem saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, kao i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.

Facebook komentari:
PC Press - Telefoni, leto 2020

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.