Zebra

Saradnja Wi-Fi i HomePlug Powerline alijansi

Wi-Fi_homeplug_devoloWiFi Alliance i HomePlug Powerline Alliance najavile su blisku saradnju u domenu kućnog umrežavanja. Ova saradnja treba da olakša umrežavanje uobičajenih kućnih mrežnih uređaja poput računara, mobilnih telefona, tableta ili HDTV uređaja, ali i da omogući priključenje sasvim nove klase uređaja za merenja, nadgledanje i regulaciju unutar povezane kuće (connected home).

Oba ova udruženja su deo Smart Grid Interoperability Panel foruma koji koordinira smart grid standarde, a kombinacija Wi-Fi i HomePlug uređaja treba da obezbedi efikasnije kućno povezivanje uz manju potrošnju električne energije.

WiFi Alliance je već sertifikovala preko 8.000 WiFi proizvoda. Računa se da je u svetu u upotrebi već oko 60 miliona HomePlug uređaja koji električnu mrežu koriste za povezivanje, a većinom se radi o klasičnim kutijama koje sa električnim i Ethernet priključkom. Powerline prenos podataka je pokazao značajne prednosti u multiedijalnim primenama, pa HomePlug AV standard obezbeđuje povezivanje brzinama od oko 85 mbit/s.

Tokom 2011. godine treba da se pojave i prvi AV2 broadband HomePlug uređaji koji će omogućiti brzinu od 600 mbit/s pri povezivanju kroz kućnu električnu mrežu, a radi se i na razvoju HomePlug GreenPhy standarda za povezivanje manje zahtevnih uređaja koji čine kućni Smart Grid, kao što su termostati ili razni regulatori.

CEA (Consumer Electronics Association)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,