Saudijska Arabija neće doći do ekološke prihvatljivosti do 2060. godine

Saudijska Arabija se obavezuje da će smanjiti svoj uticaj na životnu sredinu, iako taj vremenski okvir nije zadovoljavajući. Vlasti ove zemlje očekuju da Saudijska Arabija dostigne neto nulte emisije do 2060. godine.

Saudijska Arabija neće doći do ekološke prihvatljivosti do 2060. godine

Planovi Saudijske Arabije za smanjenje emisije ugljenika idu sporo

Kraljevina se nada da će dostići neto nulu kroz programe za smanjenje emisije ugljenika, dok pokušava da ojača bezbednost i stabilnost svetskih tržišta nafte. Saudijska Arabija je prema tvrdnjama prvobitno trebala da udvostručiti smanjenje emisija CO2 do 2030. godine, uz napomenu da je zemlji potrebno vreme da sprovede tranziciju. Prestolonaslednik je rekao da postoji šansa da Saudijska Arabija postigne svoj cilj pre 2060. godine, a državni proizvođač nafte Saudi Aramco nada se da će dostići neto nulu do 2050. Međutim, planovi teku relativno sporo. Svoju prvu elektranu za proizvodnju obnovljive energije otvorila je tek u aprilu, a svoj prvi vetropark u avgustu.

Iako je Saudijska Arabija diverzifikovala svoju ekonomiju, nafta i gas predstavljaju oko 50% bruto domaćeg proizvoda zemlje i 70% njenog izvoza. Agresivno smanjenje emisija moglo bi da utiče na osnovnu delatnost kraljevstva. Međutim, ta zavisnost od nafte takođe može stvoriti probleme. Velika Britanija i neke američke države su među onima koje zabranjuju prodaju novih putničkih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u narednih 10 do 15 godina. Izvoznici nafte poput Saudijske Arabije možda će morati da prilagode svoje ciljeve emisije gasova ako prodaja električnih vozila bude rasla brže od očekivanog.

Pročitajte i:  Može li "hvatanje ugljenika" da sačuva Zemlju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,