BIZIT plus

Saudijski princ menja naziv kompanije i ulaže milijardu dolara u nove projekte

NEOM Tech & Digital, podružnica projekta NEOM, vrednog 500 milijardi dolara, uložila je milijardu dolara u 2022.godini. Ulaganja su bila usmerena ka veštačkoj inteligenciji i razvoju metaverzuma, rekao je izvršni direktor.

PCPress.rs Image

Kompanija menja naziv u Tonomus

Izvršni direktor Joseph Bradley, rekao je da kompanija menja ime u Tonomus. NEOM radi na integraciji AI tehnologija u izgradnju svog vodećeg projekta The Line. The Line je grad sa nultom emisijom ugljenika, robotima, hologramima i ogledalima koji se protežu preko 170 kilometara. Takođe, grad će funkcionisati isključivo na obnovljivoj energiji.

NEOM je do sada najambiciozniji projekat prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, iako je projekat naišao na skepticizam kod nekih stručnjaka.

NEOM je deo nacionalnog razvojnog plana, odnosno transformacije ekonomskih i društvenih reformi u koje je princ Muhamed uložio stotine milijardi dolara. On ima za cilj da transformiše saudijsku ekonomiju, stvori radna mesta za građane i smanji njenu zavisnost od nafte.

Bradley je rekao da je Tomonus uložio milijardu dolara samo u 2022. godini u metaverzum i razvoj AI tehnologije. Zatim, još milijardu u mrežu povezivanja i ulaže dodatnih 1,2 milijarde dolara u nove poduhvate i preduzetništvo. Tonomus je u saradnji sa kompanijama kao što su Oracle i OneWeb.

Pročitajte i:  Lucid Motors prikupio još milijardu dolara

Neom je pokretač inovacija

„NEOM zaista postaje, po mom mišljenju, pokretač inovacija za GCC“, rekao je Bradley.

Moderni gradovi, uključujući Seul i Singapur, okrenuli su se platformama virtuelne stvarnosti kako bi pružili vladine usluge virtuelnim putem gde kao avatari pružaju pomoć dok se kreću. Tako smanjuju urbani saobraćaj i emisije ugljenika.

Pretplate na NEOM-ovu platformu metaverzuma pomoći će ljudima iz celog sveta da ga virtuelno posete pre nego što fizički investiraju u grad, rekao je Bradley.

Tehnologija Digital Twin pomaže u izgradnji The Line-a, rekao je Bradley. On je dodao da će se u budućnosti tehnologija koristiti za poboljšanje života njegovih stanovnika.

„Dakle, ako budete imali stan NEOM-u i odlučite da napravite žurku, možete pozvati prijatelje da prisustvuju virtuelno,odnosno holografski.“

Sve bogate zemlje Zaliva pokrenule su inicijative za podsticanje nenaftnog rasta i smanjenje zavisnosti od sirove nafte. Aktivisti za klimatske promene izvršili su pritisak na vladine finansije.

NEOM bi se mogao suočiti sa teškom konkurencijom iz Dubaija, bliskoistočnog poslovnog i turističkog čvorišta. Dubai je takođe najavio plan za metaverzum i otvaranje 40.000 novih radnih mesta do 2030.godine. Dubai je več uveliko domaćin nekoliko poduhvata fokusiranih na blockchain tehnologiji i veštačkoj inteligenciji.

Pročitajte i:  Lucid Motors prikupio još milijardu dolara

Izvor: Reuters

Facebook komentari: