Savitljivi telefoni su budućnost, smatra Samsung

Nekoliko godina nakon povremenih informacija koje su sugerisale da Samsung itekako razmišlja na tu temu i razvija potrebne tehnologije, ispostavlja se da je era telefona sa savitljivim ekranima pred nama. Iako su mnogi sumnjali da će se ta tehnologija naći kod kupaca u dogledno vreme, pa se čak i šalili sa time, izgleda da ćemo ove godine konačno doći do tačke kada će ovakvi telefoni postati dostupni korisnicima.

PCPress.rs Image

Nedavna najava Unpacked događaja u San Francisku, na kojoj će glavna zvezda bez sumnje biti Galaxy S10 linija mobilnih telefona, je sadržala i poruku da će se govoriti i o telefonu sa savitljivim ekranom. Pozivnica ima jasnu horizontalnu preklopnu liniju. Da li će to značiti da su dolazeći Galaxy S10 telefoni zapravo poslednji top modeli kompanije koji koriste tradicionalni dizajn, sa fiksnim displejem i veličinom?

U nedavno objavljenom editorijalu, potpredsednik Samsunga i šef Visual R&D tima Hark-Sang Kim je rekao da razvoj nove forme telefona zahteva da se reši kontradikcija koja postoji na relaciji veličine ekrana i prenosivosti, koja je postala glavni fokus kompanijinih napora na polju inovacije.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

“Uprkos trenutnim trendovima, i dalje živimo u svetu gde je veličina ekrana smartfona ograničena veličinom samog uređaja,” napisao je Kim.

U prošlosti je bilo reči o tome da je zarez u vrhu ekrana samo jedan korak u tendenciji ka kreiranju telefona kojima će se ekrani prostirati preko čitave prednje površine. Stoga su mnogi analitičari, ali i korisnici, mišljenja da smo manje-više došli do kraja onoga što je moguće učiniti sa trenutnom formom telefona kada je dizajn u pitanju, te da su pomaci sve manji iz generacije u generaciju. Stoga je logično što je Samsung još pre nekoliko godina rešio da ukloni prepreke novim formatima putem kreiranja savitljivog telefona.

PCPress.rs Image

Infinity Flex Display je prvi put najavljen na SDC 2018 manifestaciji i označio je početak novog poglavlja kada je Samsung u pitanju. Prototipi savitljivih ekrana se pojavljuju još od CES 2011 sajma. Bilo je potrebno sedam godina da tehnologija sazri i da se Samsung odluči da predstavi finalni proizvod baziran na toj tehnologiji.

“Očekujemo mnoštvo promena kada je u pitanju forma pametnih telefona u narednim godinama. Od modela koji se mogu urolati do onih koji se mogu razvlačiti, jer ništa od toga više nije nedostižno. Samsung je spreman da predvodi u ovoj budućnosti i stvori smisleno iskustvo za korisnike, koje će im pomoći da rade još više onoga što vole,” Kim je dodao.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024):stil i funkcija u kompaktnom paketu

Jedan od najvećih problema u dizajnu jeste nedoumica na koji se način telefon treba savijati. Neke metode su prirodnije, neke efikasnije, te su Samsung i drugi proizvođači neko vreme eksperimentisali da bi videli šta bi mogla biti dobitna kombinacija. Zajedno sa ekranom, veliki problemi su nastajali u domenu rashladnih sistema, baterije, kamere, čiji je koncept trebao biti iznova osmišljen takođe, makar kada je njihovo pozicioniranje unutar telefona u pitanju.

Takođe, tu je veliko pitanje korisničkog sistema i generalnog iskustva. Ono može dramatično varirati u zavisnosti od odlika uređaja, njegove veličine, načina savijanja i slično. Naravno, čitav koncept tek treba da se pokaže i dokaže. Samsung tvrdi da njegov telefon može da izdrži stotine hiljada savijanja, ali treba uvek imati određenu dozu zdravih rezervi prema prvoj generaciji neke tehnologije koja stupa na tržište. Ukoliko napori Samsungovog R&D odeljenja urode plodom, kompanija bi verovatno kao istinski inovator predvodila tržište u godinama i decenijama koje dolaze. 20. februara ćemo znati više.

Izvor: Phonearena

Pročitajte i:  6.4 milijardi dolara za Samsung i fabriku čipova u Teksasu
Facebook komentari: