Top50 2023

Sberbanka će biti vlasnik 39,2% Agrokora

Najveći suvlasnik novog Agrokora biće Sberbanka sa udelom od 39,2%, vlasnici obveznica imaće udeo od 25%, VTB banka 7,5% i Zagrebačka banka 2,3%, rekao je danas vanredni poverenik za Agrokor, Fabris Peruško. Peruško je naveo da među nebankarskim suvlasnicima postoje četiri domaće kompanije – Adris sa 1,4%o vlasništva, Frank sa 1,3%, i Saponija i Sokol Marić sa po 0,6%.

PCPress.rs Image

U slovenačkim vladajućim krugovima ovih dana se zabavljaju idejom kako Mercator “odseći” od Agrokora. Prema tim idejama, Mercator bi kupio poseban fond. Interes za to postoji, tvrde neslužbeni izvori Dela. Namera Agrokora je da prenese Mercator na Novi Agrokor, u vlasništvu najveće ruske banke Sberbank. S promenom vlasništva moraju da se slože poverioci banke.

Prema neslužbenim informacijama Dela, Mercator je bankarskim poveriocima predložio da bi za promenu vlasništva bila dovoljna saglasnost tri četvrtine banaka poverilaca, umesto svih 55. Obzirom da sve banke nisu to podržale, takva ideja nije realizovana. Neslužbeno, Rusi žele da prodaju Mercator što pre, a pri tome se kao mogući kupci spominju Adris Grupa i Atlantic Grupa. Pre nekoliko nedelja saopšteno je da Sberbanka pregovara o zameni svog 18,5% udela u slovenačkoj maloprodajnoj mreži Mercatoru, za udeo u njegovoj matičnoj kompaniji Agrokoru. Na taj način Sberbank može da poveća udeo u Agrokoru koji će, kako se očekuje, steći kao rezultat zamene Agrokorova duga za akcije u okviru restrukturiranja, odnosno, postupka vanredne uprave.

Sberbank je ranije izvestila da je na javnoj prodaji stekla 18,53% akcija Poslovnog sistema Mercatora, po početnoj ceni od 40,58 miliona evra. Te akcije su bile založene u korist Sberbanke u okviru sporazuma koji je Sberbank potpisala sa njihovim prethodnim vlasnikom, kompanijom Agrokor Invesments B.V. Poslužile su kao zalog za ispunjenje obveza Agrokora prema Sberbaci, u sklolapu kreditnog aranžmana.

Mercatorom se bavi i Stručni savet kojeg je nedavno imenovao ministar privrede Zdravko Počivalšek. U njemu su predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik, predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec, predsednik uprave NLB banke Blaž Brodnjak i troje službenika Ministarstva privrede Jernej Tovšak, Franc Stanonik i Karla Pinter. Počivalšek se nedavno susreo na marginama ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu s prvim ljudima Sberbanke Hermanom Grefom i Maksimom Poletajevim. „Upoznali smo ih s našim interesom da Mercator i ubuduće ostane zdravo poduzeće. Načelno su se složili da je to i njihova ideja, ali nisu dali garanciju da će ostati dugoročni vlasnici Agrokora. Dogovoreno je da uskoro u jakom sastavu posete Sloveniju”, rekao je Počivalšek.

Izvor: Tanjug / SeeBIZ

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,