BIZIT plus

SE, Motorola i LG u borbi za 3. mesto

PCPress.rs ImageTreći kvartal 2008. godine doneo je jednocifren rast prodaje mobilnih telefona u svetu, u odnosu na isti period prethodne godine, i najavio veliku borbu za treće mesto u ovom segmentu. Prema Gartnerovim podacima, prodaja je porasla za 6% u odnosu na treći kvartal 2007. godine, dok prošlogodišnj rast bio čak 16%.

Nokia je sa skoro 118 miliona prodatih telefona čvrsto na prvom mestu (38,2%), dok je Samsung snažno drugi (skoro 53 miliona prodatih telefona, odnosno 17,1% tržišnog učešća). Sony Ericsson, Motorola i LG svi zauzimaju po oko 8% tržišta i može se očekivati da će na razne načine pokušati da pobede rivale i učvrste se na trećem mestu.

PCPress.rs Image

U regionu Istočne Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, prodato je 57,8 miliona od ukupno 308,5 miliona telefona prodatih širom sveta, a ostvaren je rast prodaje od 13,1%. Iako su neke zemlje pod snažnijim uticajem ekonomske krize (prvenstveno Rusija, Mađarska, Ukrajina i Rumunija) to se nije odrazilo na prodaju mobilnih telefona.

U Gartneru očekuju da će zbog uticaja svetske ekonomske krize, ali zbog nedostatka interesantnih novih proizvoda, ukupni rast tržišta mobilnih telefona u 2008. godini biti oko 8%, a procenjuju i da će se trend sporog, jednocifrenog rasta nastaviti i 2009. godine.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu
Računari i Galaksija
Tagovi: ,