Sega kupuje Rovio za 776 miliona dolara

Sega kupuje Rovio, finsku kompaniju za video igre najpoznatiju po stvaranju Angry Birds-a, u ugovoru od 706 miliona evra. Iako je mnoštvo postojećih Sega igara dostupno na iOS-u i Android-u, kao što je Sonic the Hedgehog, kompanija nastoji da ubrza svoju ekspanziju na mobilne platforme uz Rovio.

PCPress.rs Image

Rovio kao nada za buduće hitove kompanije Sega

Kupovinom Rovio-a će Sega dati pristup Beacon-u, njihovoj platformi za „iskustvo visokog nivoa“ dizajniranoj da poboljša i pojednostavi dizajn igara, monetizaciju i održavanje. U suštini, to je akcelerator na kom Sega insistira da dovede svoje trenutne i buduće naslove u velike lige mobilnih igara. Sega je zadovoljna kompanijom koja poseduje Angry Birds, koja je omiljena širom sveta i dom mnogih kvalifikovanih zaposlenih koji podržavaju razvoj u industriji vodećih mobilnih igara.

Angry Birds je zaista bila definicija „fenomena“. Postojalo je vreme početkom 2010-ih kada ako nekoga pitate da li igra Angry Birds, skoro svi su govorili da. Početkom 2014. godine, Rovio je objavio da je igra Angry Birds premašila dve milijarde preuzimanja, sa 200 miliona koji su je igrali igre svakog meseca.

Pročitajte i:  Radnici kompanije Sega u Americi postigli dogovor o sindikatu

Popularnost ove igre je svakako opala u godinama od tada, ali to ne znači da su Angry Birds nestale. Trenutno Rovio ima preko pet milijardi preuzimanja. Film iz 2015. inspirisan igrom zaradio je nešto manje od 347 miliona dolara širom sveta, iako je ‘The Angry Birds Movie 2’ iz 2019. pao na 147,8 miliona dolara, prema Box Office listi.

Samo prošle godine, Angry Birds se vratio u App Store za 99 centi kao Rovio Classics: Angry Birds. Rovio nije proizveo nijednu igru koja bi bila blizu uspeha Angry Birds, ali se zbog ove akvizicije sa pravom očekuju novi hitovi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,