BIZIT plus

Severna Koreja kriptovalutama protiv trgovinskih sankcija

Izgleda da Severna Koreja se trudi da obezbedi bitcoin i druge kriptovalute, koje bi mogla da iskoristi u svrhe zaobilaženja novih sankcija koje su uvele United Nations Security Council. Hakeri Kim Jong Un-ovog režima su pojačali napade na razmenu kriptovaluta u Južnoj Koreji i na drugim sajtovima, prema novom bezbednosnom izveštaju istraživača FireEye Inc. Takođe su hakovali bitcoin sajt o vestima na engleskom jeziku i sakupili su isplate u bitcon-ima od žrtava WannaCry napada, prema istraživačima.

PCPress.rs Image

Sa sve jačim sankcijama i korišćenjem kriptovaluta, bezbednosni eksperti kažu da će severnokorejska potreba za kriptovalutama biće u porastu. Bezbednosno veće koje se sastoji od 15 članova u ponedeljak 11. septembra 2017. godine je odobrilo sankcije sa ciljem da se kazni Severna Koreja zbog poslednjeg testiranja nuklearnih raketa. Zvaničnici SAD-a su rekli da će nove mere smanjiti izvoz tekstila za 90%, što će otežati mogućnost zemlje da dođe do novca.

Ove godine, FireEye je potvrdio napade na bar tri južnokorejske berze, uključujući jedan koji se desio u maju koji je bio uspešan. U to vreme Yapizon berza sa centrom u Seulu izgubila je 3.800 bitcoin-a, što je oko 15 miliona dolara, mada, nema nikakve direktne indikacije da je Severna Koreja bila umešana.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Kako Južna Koreja veruje, Severna Koreja radi sa armijom hakera koji se bave vojnom špijunažom pa sve do finansijske krađe. Prema izveštaju International Cyber Policy Centre i Australian Strategic Policy Institute, Generalni Biro za izviđanje, koji direktno izveštava Kim Jong Un-a, rukuje sajber operacijama pod čemu se podrazumevaju špijunaža, disrupcija mreže, praćenje zaposlenih, a Biro broji oko 6000 vojnika.

PCPress.rs Image

U poslednjem naletu napada, Južna Koreja postala je meta ne samo zbog blizine Pjongjang-u već zato što je najbolje tržište kriptovalutama, barem za ovu godinu. Napadi na južnokorejsku berzu izvedeni su preko takozvanih „spear-phishing“ napada, ili mejlovanjem fajlova kroz kojih se prožimaju malveri i stižu do određene mete. FireEye je indetifikovao malver kao “peachipt”, i dao je kao dokaz dokumenta za koja je bio prikačen, jedan od dokumenta je pripadao Hyundai Research Institute-u o stanju industrije bitcoin-a. Autor ovog izveštaja je sve zabeležio 2014. godine ali nije ni sanjao da će danas biti objavljeno u medijima.

Grupa koja je iza hakerskih napada, koju je FarEye identifikovao kao TEMP.Hermit, nije samo poznata po krađi bitcoin-a, tu je i napad iz 2015 na južnokorejsku nuklearnu industriju. Hakeri su takođe povezani sa prošlogodišnjim napadom na Samsung Electronics Co. messenger app i hakerski napad na Sony-jev filmski studio, za šta je FBI okrivio Severnu Koreju. Malver koji se koristio prilikom bitcoin hakovanja je povezan sa grupom za koju se sumnja da su prošle godine napali sistem transfera globalne banke, prema FireEye. Bloomberg Markets je prijavio prošle godine da je FBI istražio povezanost Severne Koreje sa krađom od 81 milion dolara preko New York Fed-a prošle godine. FireEye je dodao da ako su hakeri hteli da konvertuju bitcoin ili etherum u dolare, prvo bi ih razmenili u valute u koje je teško ući u trag poput kriptovalute Monero a onda u druge valute.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari: