BIZIT plus

Jesenji događaj kompanije Apple: iPhone 10 kao dobrodošlica u budućnost

Ovogodišnji Apple-ov iPhone događaj donekle je prethodno demistifikovan, budući da se pojavila konačna verzija iOS-a 11, koji će doći na iPhone i iPad-ove u sledećih nekoliko dana, a koji je naveo na pretpostavku da će na događaju biti predstavljeno bar pet novih proizvoda: iPhone X, iPhone 8, Apple Watch iz serije 3, AirPods, te peta generacija Apple TV-a.

PCPress.rs Image

Posle uvodnog dela večeri, prvo su predstavljene novine u vezi sa Apple Watch-om, pa je Tim Cook posetioce upoznao sa podatkom da je prodaja ovog proizvoda porasla za 50% u odnosu na prošlu godinu. Istaknuto je i da se Apple Watch u ovoj seriji više fokusira na brigu o zdravlju korisnika, pa tako ima novu opciju uz pomoć koje će upozoravati na porast u broju otkucaja srca kada korisnik nije fizički aktivan, te srčanoj aritmiji, kada do nje dođe. Kao što se i očekivalo, novi Apple Watch ima ugrađenu mobilnu konekciju koja je povezana na iPhone broj korisnika. Tu je i mogućnost za audio stream za korisnike koji imaju Apple Music, te će muzički sadržaji moći da se emituju uz pomoć ugrađene mobilne konekcije. Brži procesor omogućava Siri da odgovara na postavljena pitanja, te smanjuje potrošnju baterije za 85%. Uređaj je skoro istih dimenzija kao i oni iz serije 2, budući da je samo 0.25 milimetara deblji. Moći će da se naruči od 15. septembra, a u prodaji će se naći od 22. septembra, po ceni od 329 dolara za uređaj bez ugrađene mobilne konekcije, te 399 dolara sa mobilnom konekcijom.

Pročitajte i:  Apple pravi virtuelni događaj 7. maja

Sledeći na listi predstavljenih proizvoda bio je Apple TV, za koji je kompanija ranije dobila Emmy nagradu. Potvrđeno je da donosi HDR i 4K tehnologije, koje će korisnicima omogućiti da gledaju sadržaje sa najboljim mogućim kvalitetom slike. Novi Apple TV je dva puta brži kada je CPU u pitanju, te četiri puta kada je u pitanju GPU. Biće dostupan od 22. septembra po ceni od 179 dolara.

PCPress.rs Image

Posle Apple TV-a prešlo se na iPhone 8, koji prilično liči na iPhone 7, samo što donosi nekoliko novih opcijaTrue Tone, jače zvučnike, te novi A11 bionički čip. Kamera ima novi senzor i filter na “normalnoj” osmici, te dva nova senzora za dve nove kamere modela 8 plus. Okarakterisan je i kao prvi iPhone dizajniran za proširenu stvarnost, te je predstavljeno nekoliko aplikacija tog tipa, poput igre Warhammer. Potvrđeno je i ono što je ranije moglo da se čuje o bežičnom punjenju – najvećoj promeni koja se dogodila u okviru iPhone-a 8 i 8 plus, te sada podržavaju Qi bežično punjenje, koje se ugrađuje u IKEA-in nameštaj, što znači da će iPhone moći da se puni kada se spusti na bilo koju površinu koja je proizvedena u ovoj kompaniji. Uređaji će biti dostupni od 22. septembra po ceni od 699 dolara za iPhone 8, te 799 dolara za iPhone 8 plus.

Pročitajte i:  Ray-Ban Meta Smart naočare dobijaju video pozive 

Sledeći proizvod bio je onaj koji su poštovaoci Apple-a očekivali sa najvećim nestrpljenjem, a o njemu se govorilo kao o iPhone-u X, da bi se ispostavilo da se ipak radi o iPhone-u 10. Izgleda kao što se i očekivalo – čitavu prednju stranu čini OLED displej od 5,8 inča, dok je zadnja strana od stakla, sa dve kamere. Home dugme je stvar prošlosti, kao i Touch ID, koji je zamenjen sa Face ID, a koji radi zahvaljujući prednjim kamerama u koje je spakovano sedam odvojenih senzora. U funkcionisanje ovog sistema za prepoznavanje uključene su i neuralne mreže, prilikom čijeg obučavanja su korišćene i maske, kako bi u kompaniji bili sigurni da će sistem razlikovati prava od veštačkih lica. Neuralne mreže će se koristiti i za slanje animiranih emotikona. Telefon će postati dostupan 3. novembra, po ceni od 999 dolara.

PCPress.rs Image

Ovim događajem ujedno je otvoren i Steve Jobs Theater, uz odgovarajući citat u završnom delu večeri: “Dobro došli u budućnost”.

Facebook komentari: