Severna Koreja od Rusije dobila internet vezu

Ruska kompanija TransTeleCom obezbedila je novu internet vezu za Severnu Koreju, što bi moglo da utiče na nastojanja Amerike da izoluje tu zemlju. Internet analitičari su konekciju prvi put primetili u nedelju, 1. oktobra, te došli do zaključka da trenutno omogućava 60% od ukupnog internet saobraćaja Severne Koreje.

PCPress.rs Image

Iz kompanije TransTeleCom nisu potvrdili dogovor sa Severnom Korejom, te su dodali da su sa ovom zemljom poslovali i ranije, kroz saradnju sa Korea Posts i Telecommunications Corp, a prema ugovoru koji je potpisan još 2009. godine.

Iako ovaj dogovor izgleda kao važan korak za zemlju koja svojim građanima obično ne dopušta kontakt sa spoljašnjim svetom, to nije jedini sporazum koji je Severna Koreja postigla sa nekim provajderom izvan zemlje. Naime, China Unicom – kineska telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države, Severnoj Koreji omogućava internet vezu već sedam godina, mada su sadržaji strogo cenzurisani, a pristup mreži ograničen.

Sjedinjene američke države su i ranije uticale na internet povezanost Severne Koreje, te je zemlja ostala bez mreže i za vreme drugog mandata Barack-a Obama-e 2014. godine, što je bio odgovor na dokaze o umešanosti severnokorejskih hakera u napade na Sony Pictures Entertainment.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe

Izvor: Business Insider

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,