Severna Koreja optužena za hakovanje servera kompanije Pfizer

Obaveštajna služba Južne Koreje je 16. februara upozorila na pokušaje severnokorejskih hakera da prodru u sistem lokalnog proizvođača lekova, a kako bi se domogli podataka o vakcinama za COVID-19. Napadi su bili usmereni i ka serverima kompanije Pfizer, a bezbednosni eksperti ističu da je ovaj napad deo povećane aktivnosti hakera iz Severne Koreje koja se beleži već neko vreme.

PCPress.rs Image

Budući da iz Pfizera nisu komentarisali napade nije najjasnije koliko su napadači bili uspešni, te se zna jedino to da su ciljale informacije o vakcini koju je ova korporacija proizvela u saradnji sa nemačkom firmom BioNTech. Južna Koreja tvrdi da su napadi iz Pjongjanga sve učestaliji i da se napadači bolje organizuju kako bi došli do podataka o vakcinama. Nova upozorenja su nastavak onoga što je Microsoft objavio u novembru 2020. godine, kada je moglo da se pročita da su severnokorejski i ruski hakeri pokušali da ukradu informacije od farmaceutskih kompanija koje rade na vakcinama.

PCPress.rs Image

Iako zvaničnici Severne Koreje tvrde da u toj zemlji nema virusa, ipak je naručeno dva miliona AstraZeneca vakcina, a hakerski napadi ukazuju na to da su na ceni i informacije o proizvedenim vakcinama, verovatno da bi se unapred znalo više.

Pročitajte i:  Da zaboravimo (na) lozinke

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: