ERP 2024

Sharp najavljuje prodor na Blu-ray tržište

sharpSharp je objavio da je ovladao tehnologijom plavo-ljubičastih lasera snage 500 mW, koji mogu da upisuju podatke na troslojne i četvoroslojne Blu-ray diskove brzinom 8x (36 MB/s). U teoriji, ovo bi moglo da bude interesantno korisnicima koji vole da rade backup na optičkim diskovima, a ograničava ih kapacitet aktuelnih jednoslojnih i dvoslojnih Blu-ray diskova.
Međutim, osim kapaciteta, postoji i problem cene, kako Blu-ray uređaja, tako i diskova – čitači koštaju oko 105, a snimači 179 dolara; čak i ako odlučite da ih kupite, čekaju vas skupi medijumi: jednoslojni diskovi koštaju 5, dvoslojni 19 dolara, a za jednoslojni prepisivi disk treba izdvojiti 9 dolara, što je višestruko skuplje od DVD diskova, i to posle normiranja po jedinici kapaciteta.
blu-ray-adoptionchartOvakav disparitet cena je razlog što istraživačka firma iSuppli prognozira spor napredak Blu-ray-a u PC svetu. Iako mali hard diskovi, fleš diskovi i DVD imaju nedostatke, zbog niže cene, korisnici se mnogo radije odlučuju za njih. To bi vremenom moglo da se promeni, ali iSuppli smatra da treba biti vrlo strpljiv.

 

 

 

Izvor: Hot Hardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,