Siemens obezbeđuje rešenja za energetski efikasniju budućnost Srbije

Siemens-windkraft_458 Na konferenciji posvećenoj energetskoj efikasnosti, organizovanom u sklopu Dana Nemačke 2009, Siemens je predstavio široki portfolio proizvoda koji štite životnu sredinu i unapređuju efikasnu proizvodnju, prenos i potrošnju energije

Konferencija pod nazivom „Srpsko-Nemački dijalog o energetskoj efikasnosti – globalni trendovi i nacionalni izazovi“ održana je danas u Beogradu kao deo manifestacije „Dani Nemačke 2009.“, koju je organizovala Ambasada Nemačke u Srbiji povodom obeležavanja 20-godišnjice pada Berlinskog zida. Ova konferencija imala je za cilj dalje produbljivanje dijaloga između stručnjaka u energetskom sektoru i predstavnika kompanija, javnog sektora, opština, univerziteta, novinara i međunarodnih donatora.

Dušan Muškatirović, direktor sektora Energetike Siemens-ove kompanije u Srbiji, predstavio je na današnjoj konferenciji aktivnosti Siemens-a u oblasti energetske efikasnosti. „Svest o značaju efikasnog korišćenja energije u Srbiji je još uvek na relativno niskom nivou. Zato smo mi pokrenuli kampanju za promociju energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u okviru koje smo obišli sedam većih gradova i predstavili rešenja čija primena može omogućiti bolji kvalitet života za sve nas“, istakao je Muškatirović tokom svoje prezentacije.

Na skupu je istaknuto da Vlada Nemačke snažno podržava Srbiju u naporima da modernizuje energetski sektor i građanima obezbedi sigurnu i ekološku energetsku snabdevenost, pa je tako od 2001. izdvojeno više od 350 miliona evra za projekte u oblasti energije, sa fokusom na energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine. Pored toga, nekoliko kreditnih linija kanalisanih preko lokalnih banaka omogućavaju malim i srednjim preduzetnicima da ulazu u manje projekte u oblasti energetske efikasnosti. GTZ, nemačka organizacija za tehničku saradnju, promoviše uštedu energije i energetsku efikasnost u kontekstu komunalnih usluga, konkretno u vezi sa upravljanjem otpadom i vodovodom i kanalizacijom i u kontekstu poboljšanja kvaliteta zgrada i ulične rasvete. GTZ takođe podržava Ministarstvo rudarstva i energetike u usklađivanju zakonskih propisa koji se tiču energetske efikasnosti sa standardima Evropske unije.

Siemens poseduje energetski efikasna rešenja za skoro svaki segment našeg života, bilo da su u pitanju napredni elektro-energetski objekti, infrastruktura „pametnih“ zgrada ili štedljivi uređaji za osvetljenje i postrojenja za preradu otpadnih voda. Više o portfoliju Siemens-ovih „zelenih“ proizvoda možete pronaći na sledećoj Web lokaciji (na srpskom jeziku): http://www.siemens.rs/portal/onama/zastita-zivotne-sredine

Izvor: www.siemens.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,