Sigurnosni propust u Internet Explorer-u omogućio hakerima krađu fajlova

Microsoft-ov Internet Explorer ima dugogodišnju negativnu reputaciju kada je sigurnost u pitanju, ali sada je pala na takav nivo da možete da budete napadnuti i ako samo imate ovaj pregledač na svom računaru.

PCPress.rs Image
Izvor: AP

Istraživač bezbednosti John Page je otkrio nezakrpljenu ranjivost u MHT fajlovima (IE-ov format za veb arhiviranje) koji hakeri mogu da iskoriste kako bi špijunirali Windows korisnike i ukrali njihove lokalne podatke. Pošto Windows otvara MHT fajlove koristeći IE podrazumevano, nije potrebno čak ni da se IE pokrene kako bi ovaj problem bio aktiviran, sve što treba da uradite je da otvorite prilog poslat kroz chat-a ili mejla.

Ova ranjivost utiče na Windows 7, Windows 10 i Windows Server 2012 R2. Stranica, koja opisuje ranjivost, je objavila detalje propusta nakon što je Microsoft navodno odbio da uvede hitnu sigurnosnu ispravku. Umesto toga, rekao je da će se popravka „razmatrati“ u narednom izdanju. Iako to sugeriše da je zakrpa na putu, milioni korisnika ostaju potencijalno ranjivi, osim ako ne isključe Internet Explorer ili posegnu za drugom aplikacijom koja može da otvori MHT fajlove.

Pročitajte i:  Windows kopiranje pomoću AI 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,