Sinergija 16: Osam predavanja koja ne bi trebalo da propustite

Dok odbrojavamo dane do početka konferencije, pravo je vreme da se upoznamo sa najzanimljivijim predavanjima i predavačima koje će posetioci imati prilike da čuju tokom tri dana trajanja konferencije.

Sinergija-1

Najaktuelnija tema današnjice na Sinergiji 16 – možemo li se izboriti sa cyber kriminalom?

Da li znate koliko ima žrtava cyber kriminala svake godine? Koliko ima zaraženih IP adresa? U vremenu sveopšte digitalizacije u svim sferama života, a naročito u poslovanju, jedno od najaktuelnijih pitanja je kako se izboriti sa izazovima koje ove promene donose, a pre svega u domenu cyber kriminala. Posetioci ovogodišnje Sinergije 16, najveće IT konferencije u regionu posvećene informacionim tehnologijama i njihovoj poslovnoj primeni, biće u prilici da iz prve ruke saznaju kako se Microsoft bori sa ovim izazovom i kako može da pomogne drugima u toj borbi. Gostujući predavač biće Džek Pineda iz Microsoft Digital Crime jedinice koji će na Biznis danu sa posetiocima Sinergije podeliti zapanjujuće podatke o razmerama cyber kriminala.

Džek Pineda je advokat iz El Salvadora koji živi u Helsinkiju. U kompaniji Microsoft se trenutno nalazi na poziciji Attorney Lead za region Multicountry u Odeljenju za digitalni kriminal (DCU) i zadužen je za 16 zemalja ovog regiona.

Microsoft Odeljenje za digitalni kriminal (DCU) čini tim od 100 advokata, istražitelja, forenzičara i biznis profesionalaca koji se nalaze u 35 zemalja širom sveta. Procenjuje se da globalna ekonomija godišnje gubi 500 milijardi dolara usled cyber kriminala, kao i da jedno od pet malih i srednjih preduzeća bude meta digitalnog kriminala. Svi oni koji žele da čuju više o ovoj temi i načinima kako da se zaštite, mogu to učiniti 19. oktobra, na Biznis danu Sinergije 16.

Šta su to Windows Containers?

Jedan od osam glavnih predavača biće i Ben Armstrong, Principle Program Manager u Microsoft-u, koji radi u razvojnom timu za Hyper-V. Ben će otvoriti Sinergiju 16, a tokom prva dva dana sa publikom će podeliti iskustva koja je stekao u virtuelizaciji i razvoju proizvoda kao što su Virtual PC, Virtual Server i Hyper-V, sa posebnim fokusom na Windows Containers – izolovana, resurs kontrolisana, prenosiva operativna okruženja u kojima se može posmatrati rad aplikacija bez njihovog uticaja na rad celokupnog sistema, i obratno. Containers, ukratko, predstavljaju sledeći korak u evoluciji virtuelizacije.

Pročitajte i:  Microsoft možda priprema jeftiniju Xbox Series X konzolu

Kako Query Store može da poboljša poslovne performanse?

Svi koji na Sinergiju dolaze da bi se upoznali sa najefikasnijim IT rešenjima u poslovnom okruženju, želeće da prisustvuju izlaganju Borka Novakovića, Senior Program Manager-a u Database Systems timu u Microsoft-u. Borko je tokom rada u Microsoftu bio aktivno uključen u razvoj funkcionalnosti kao što su Query Store i Temporal Tables u SQL Server 2016 i Azure SQL Database, a radio je i na razvoju proizvoda Microsoft Analytics Platform System i HDInsight. Njegovo predavanje pružiće detaljniji uvid u predvidljivost performansi baza podataka i zašto je to veoma važno za poslovne aplikacije. U slučajevima kada aplikacije postanu nedostupne zbog problema u bazi podataka, brza identifikacija i otklanjanje uzroka od presudnog su značaja za nesmetano odvijanje poslovnih procesa. Query Store je dizajniran sa ciljem da pomogne u rešavanju ovakvih problema i drastično smanji vreme potrebno da se problemi identifikuju i reše. Posetite sesiju Borka Novakovića i saznaćete sve o Query Store i videti praktične primere u kojima njegova efikasnost korisnicima pruža povećanu produktivnost i podršku u razvoju poslovanja.

Sinergija 16 i pitanje kako poboljšati performanse, smanjiti troškove i unaprediti sigurnost vaših aplikacija

Odgovore na ovo pitanje dobiće posetioci Sinergije 16 tokom predavanja jednog od ovogodišnjih eminentnih predavača – Vladimira Ivanovića, program menadžera u Microsoft SQL Server timu u razvojnom centru u Beogradu. Developeri prilikom razvoja aplikacija često nailaze na izazove u oblastima optimizacije performansi, sigurnosti i troškova njihovih aplikacija.

Predavanje će kroz studije slučaja i live demonstracije otkriti na koji način korišćenje novih funkcionalnosti Microsoft Azure SQL Database servisa ovaj proces može značajno da olakša i ubrza, omogućivši developerima da svoje vreme i energiju posvete unapređenju aplikacija. Biće predstavljene napredne funkcionalnosti bazirane na Machine Learning tehnologijama kao što su: preporuke za unapredjenje performansi i bezbednosti, detekcija bezbednosnih napada (Threat Detection), i automatska optimizacija performansi. Vladimir Ivanović trenutno učestvuje u razvoju novih funkcionalnosti za Azure SQL Database, pa svi zainteresovani za ovu temu ne treba da propuste ovo predavanje.

Pročitajte i:  Hakeri koriste ChatGPT za jače cyber napade

Microsoft noviteti na Sinergiji 16 – ASP.NET Core & SQL Server Hardcore

Jovan Popovic je program menadžer u SQL Server timu Razvojnog centra Microsoft-a u Srbiji, i trenutno učestvuje u razvoju novih funkcionalnosti za SQL Server 2016 i Azure SQL Database, zbog čega je njegovo predavanje na temu ASP.NET Core i SQL Server Hardcore prava riznica za sve koji žele da maksimalno iskoristite novitete i poboljšanja u SQL jeziku i da jednostavnije prave bolje ASP.NET aplikacije.

Go Big – Big Data rešenja na Microsoft Azure platformi

Još jedan Program Manager iz tima Razvojnog centra Microsoft-a u Srbiji je i Maja Damjanić. Maja radi na nekim od ključnih Microsoft Big Data rešenja, kao što je Azure Data Lake Analytics, zbog čega ćete želeti da čujete o tome na koje sve načine Microsoft cloud može da učini rad u jednoj od najaktuelnijih IT oblasti lakšim i jednostavnijim.

Simulator fizike kao neizostavni deo video igara današnjice

Tokom tehničkih dana Sinergije 16, jedno od predavanja koje će zasigurno privući veliki broj kreatora rešenja namenjenih krajnjim korisnicima je „Let’s get physical“ koje će održati Milan Simić, softver inženjer u Razvojnom centru Microsofta u Srbiji.

Predavanje se zasniva na činjenici da su današnje igre sve realističnije. Osim realističnosti grafike ono što ih čini atraktivnim je i realističnost fizike. Za simulaciju fizike studiji za razvoj igara koriste ili neka postojeća middleware rešenja, ili prema sopstvenim specifičnim potrebama razvijaju svoje simulatore.

Milan Simić je karijeru započeo pre 10 godina kreirajući module za Microsoft Dynamics proizvode, a zatim je radio na razvoju Microsoft Translator aplikacije za Windows i Windows Phone. Najnoviji projekat na kome radi je Havok simulator fizike za AAA igre. Dobro došli na jedno potpuno drugačije predavanje ovogodišnje Sinergije.

Pročitajte i:  Microsoft lansira Copilot Pro  

Kakva je budućnost .NET Core platforme?

Šta je .NET Core, kako pomaže u kreiranju boljih iskustava u razvoju, koji je trenutni status i kako izgleda njena budućnost? Odgovore na ova pitanja potražite na predavanju Zlatka Kneževića Program Manager-a u Microsoft .NET timu. Predavanje će doneti sve pojedinosti ove nove .NET platforme, dostupne kao Open Source projekat i na više operativnih sistema. Pravljena iz temelja sa cloud i mobilnim scenarijima u vidu, ona je kamen temeljac ASP.NET Core 1.0 i .NET UWP aplikacija. Saznajte više o tome više na Sinergiji 16.

Zlatko Knežević se bavi kompjuterima još od vremena kada su 8-bitne mašine bile kačene na TV, imale manje procesora i memorije od trenutnih mobilnih telefona i dolazile sa programskim jezicima u standardnom pakovanju. Od tada se bavio programerskim poslovima na raznim platformama i koristeći raznolike programske jezike, od UNIX operativnih sistema i Perl-a do Windows-a i .NET platforme. 2005. godine se priključio kompaniji Microsoft kao Evanđelista za razvojne tehnologije u Srbiji da bi zatim 2010. godine postao Program Manager u SQL Server grupi. Prošle, 2015. godine, priključio se .NET timu takođe kao Program Manager i od tada radi na razvoju .NET Core platforme. Sve ovo čini ga jednim od najeminentnijih stručnjaka u ovoj oblasti čije predavanje ne treba propustiti.

Kompletnu agendu Tehničkih dana konferencije možete naći na https://www.mssinergija.net/sr/sinergija16/agenda/Pages/Agenda.aspx, a više informacija o predavačima dostupno je na https://www.mssinergija.net/sr/sinergija16/Pages/Home.aspx.

Pod sloganom Integrated Destination, ovogodišnja Sinergija održaće se od 17. do 19. oktobra, u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Svi koji žele da na vreme obezbede svoje mesto na Sinergiji 16, mogu to da učine već sada, prijavom na sajtu Sinergija 16 https://www.mssinergija.net/sr/sinergija16/registracija/Pages/Formular.aspx

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,