Računari i Galaksija

Singapur testira autonomne autobuse u javnom prevozu

Singapur je uveo autobuse bez vozača u svoj sistem gradskog prevoza. Oni će za početak saobraćati na dve linije i to tokom probnog perioda od tri meseca (do 30. aprila). Sve vreme biće prikupljani opsežni podaci o radu ovih autobusa, kao i o bezbednosni putnika u njima, a nakon isteka pilot projekta, doneće se odluka o njihovoj isplativosti i upotrebljivosti.

autobus

Autobuse je osmislila kompanija ST Engineering, dok je za njihovu izgradnju bila zadužena kompanija GPS Lands, a testiranje su na sebe preuzele transportne kompanije SBS Transit i SMRT. Inače, u pitanju su minibusevi dugački sedam metara, sa po 10 sedišta, kao i 12 metara dugački autobusi sa 26 sedišta. Istovremeno se radi i na osmišljavanju programa prekvalifikacije vozača autobusa, koji bi, ako autonomni autobusi uđu u komercijalnu upotrebu, dobili neke nove nadležnosti.

Ovo se sve dešava u skladu sa setom nacionalnih standarda, usvojenih 2019. godine, koji predstavljaju putokaze kako da se na siguran i bezbedan način razvijaju autonomna vozila, uz preporuke o ponašanju vozila na putu, funkcionalnoj i sajber bezbednosti, kao i formatima u kojima će se podaci isporučivati na obradu. Ti standardi su dobili naziv „Technical Reference 68 (TR 68) i predstavljaju osnov ne samo za ostvarivanje bezbednosti, već i za kreiranje interoperabilnosti i lakše razmene podataka među autonomnim vozilima različitih proizvođača.

Pročitajte i:  AI i sledeća generacija baterija

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,