Singi predstavio nove metode za borbu protiv ransomvera

Proizvodnja računarskih virusa je tokom poslednjih tridesetak godina doživela velike promene.U početku su to bili jednostavni virusi koji su pravili direktnu štetu na zaraženim računarima, uglavnom brišući podatke ili oštećujući druge programe. Pisali su ih klinci iz želje za dokazivanjem ili buntovničke potrebe za destrukcijom

singi

Vremenom, pravljenje virusa, ili zlonamernih programa, je postao veoma unosan posao. Sa širenjem Interneta, novim mogućnostima savremenih računara i operativnih sistema, broj virusa se povećavao, ali i njihove mogućnosti.

Moderni virusi su veoma stručno napisani, najčešće nisu direktno destruktivni, već naprotiv imaju tendenciju da ostanu prikriveni na računaru što duže, da bi napadač mogao što duže da ih koristi, da izvlači poverljive podatke, da zaražene računare koristi kao baze za slanje spama ili pokretanja DDoS napada i sl.

Pojava virusa koji služe za ucenu je unela neke novine u ceo ovaj “biznis”. Pre svega, ovi virusi najdirektnije donose zaradu napadačima, koristeći jednostavnu ucenu. Korisnicima se onemogućava pristup nekom resursu ili podacima, zbog čega je prisiljen da plati. Osnovna karakteristika ovog koncepta je jednostavnost. Ovi virusi uopšte ne moraju da poseduju neke napredne opcije za napad koje su hakerima odavno poznate. Umesto toga korisnik se navede nekom od metoda socijalnog inženjeringa da sam aktivira program. Sami virusi ne zahtevaju neka velika prava ni privilegije na računaru i izvršavaju se kao najobičniji programi.

Pročitajte i:  Ransomware se razvija od obične ucene do 'psiholoških napada'

Međutim, upravo ta jednostavnost čini ovaj koncept ubitačno efikasnim. Uz to, ceo postupak ucene i naplate je automatizovan, pa napadač može mirno da čeka da mu se uplaćuje novac, bez nekog dodatnog angažovanja.

Da stvar bude još gora, korišćenje bitcoin-a kao anonimnog sredstva za plaćanje, praktično uklanja rizik po napadača. Korisnici su prinuđeni da koriste ovaj metod da bi došli do svojih podataka, pri čemu se povremeno dešava da čak ni nakon isplate ne dobiju kod za dešifrovanje pa ostanu i bez para i bez podataka.

Upravo o ovome je bilo više reči na seminaru u organizaciji firme Singi Inženjering koji je održan u prostorijama Hotela M u petak 30. septembra. Koliko dobro poznajemo i prepoznajemo ransomeware napade, kako Kaspersky antivirusna rešenja i Acronis backup rešenja kao preventivne mere mogu da pomognu u borbi protiv ransomware napada, samo su neke od tema o kojima se razgovaralo.

Izvor: Singi

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,