Sintetička krv za realnije robote

Roboti su nesumnjivo prevalili dalek put od nefleksibilnih, hladnih mašina, pa su danas pametniji, pokretljiviji i spremniji za interakciju. Ipak, nedostaje im još elemenata koji živa bića čine autonomnim. To bi uskoro moglo da se promeni, a jedan od dokaza je robotska riba koja zahvaljujući sintetičkoj krvi izgleda realnije od svojih drugih mehaničkih rođaka.

PCPress.rs Image

Dok obični roboti energiju obično dobijaju iz statičnih delova poput baterija, nova mehanička riba ima sistem za cirkulaciju koji joj daje energiju, te omogućava kretanje. „Krv“ koja cirkuliše tim sistemom sadrži elektrolite koji istovremeno služe i kao hidraulično gorivo i kao sistem za skladištenje energije. Rezultat je mehanički organizam koji podseća na živa bića, koje može da pliva do 36 sati bez prestanka, što je osam puta duže od robota koji u svojim sistemima nemaju sintetičku krv.

Robota su kreirali eksperti sa Cornell univerziteta i Univerziteta u Pensilvaniji, te tvrde da se ništa slično ranije nije pokušalo. Sistem bi mogao značajno da unapredi sofisticirane robote, a kreatori tvrde da bi u budućnosti mogao da se primenjuje u svim mašinama kojima je neophodna tečnost kako bi funkcionisale. Tako bi sistem za cirkulaciju mogao da se nađe i u električnim vozilima, te avionima, ali i širokom spektru robota koji će više podsećati na živa bića.

Pročitajte i:  Crna boja vidljivija za autonomne automobile 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,