ERP 2024

Sistem koji građane identifikuje prema načinu na koji hodaju

Kineska kompanija Watrix razvila je novi sistem za „prepoznavanje hoda“, koji pojedince može da identifikuje sa udaljenosti do 50 metara, a samo po načinu na koji hodaju.

PCPress.rs Image

Naime, to znači da će sistem moći da identifikuje i one građane koji nose maske, te im se lice ne vidi iz nekog drugog razloga. Iz kompanije kažu da softver može da se prevari ako pojedinac izmeni hod, te, na primer, počne da šepa, ili promeni bilo koji uobičajeni pokret, budući da sistem skenira način na koji se kreće čitavo telo. Sistem je obučavan tako što su se u njega otpremali snimci pojedinaca koji hodaju, na osnovu kojih su kreirani modeli za prepoznavanje, a iz kompanije tvrde da procene beleže 94% tačnosti, iako sistem do sada nije testiran u realnom vremenu.

Policija u Pekingu i Šangaju već je počela da koristi sistem za prepoznavanje hoda, ali još uvek samo u kontrolisanim uslovima, a kao deo nastojanja da se kreira AI sistem za prismotru koji bi funkcionisao u celoj zemlji. To posebno plaši one grupe koje su u konstantnom sukobu sa vlastima, budući da ni maske više neće garantovati zaštitu identiteta.

PCPress.rs Image

Kreatori veruju da će ova tehnologija pre svega pomoći običnim građanima Kine, a posebno starijoj populaciji, budući da će biti u stanju da registruje kada je nekom građaninu potrebna pomoć nakon pada, ili neke druge nezgode, dok druge eksperte brinu potencijalne zloupotrebe, a naročito u zemlji koja već kontroliše svoje građane.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,