ePlaneta

Sistem koji motorima pomaže da se vrate u ravnotežu

Motori mogu da budu vrlo nestabilni kada tokom skretanja naiđu na šljunak ili oštećenje na putu, što često izaziva nezgode, a jedan od najčešćih tipova nezgoda i padova je proklizavanje točkova u krivinama. Bosch ima eksperimentalnu tehnologiju koja bi mogla da pomogne u ovakvim situacijama. Prilikom prolaska kroz krivinu za vozača motora je ključno da ima dobru trakciju, to jest da gume stvaraju dovoljno trenja sa podlogom, te da na taj način „izdrže krivinu“. Ukoliko se trenje smanji zbog nailaska na oštećen put, šljunak, ulje ili bilo kakav sličan ometajući faktor, vožač motora vrlo lako može da izgubi kontrolu i da doživi nezgodu.

PCPress.rs Image

S tim na umu, proizvođač auto i moto tehnologije, Bosch, osmislio je sistem koji bi mogao da pomogne vozačima u stabilizaciji vožnje upravo u slučajevima kada motor krene da proklizava. Njihovo eksperimentalno rešenje „Motorcycle Skid Mitigation Concept“, sastoji se od senzora koji prate kretanje vozila kao i vazdušnih mlaznica smeštenih sa svake strane.

Kada senzori detektuju da je došlo do proklizavanja, kompjuter aktivira po potrebi mlaznice. Snažno kratkotrajno izbacivanje kompresovanog vazduha generiše protivtežu i pomaže da se dovede motor u ravnotežu. Prednost ovog rešenja je u tome što može da zaštiti motor od oštećenja a njegovom vozaču možda i sačuva život. Iako je koncept tek u razvoju i ne bi trebalo da se ističu mane, međutim ona glavna je očigledna – sistem radi na pogon kompresovanog vazduha iz inflatora, poput onih koji se koriste za sigurnosne vazdušne jastuke, pa se svaka mlaznica u ove svrhe može iskoristiti samo jednom.

Pročitajte i:  PC Press video: Deca su taoci obrazovnog sistema | Aleksandra Cvjetić, Zelena učionica

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,