Sistemski brzinomer i grafikon

Standardni Windows Task Manager ima korisnu sekciju Performance, koja nudi grafički prikaz opterećenja centralnog procesora i stanje glavnih sistemskih resursa. Uslužni program SysGauge nudi sličnu osnovnu funkcionalnost, uz nekoliko dodatnih mogućnosti i nešto različit prikaz. Osnovni ekran programa SysGauge podeljen je na tri glavna panela sa informacijama. Tabelarni deo prikazuje aktuelne podatke za različite merne vrednosti rada sistema, a dva centralna panela su zadužena za vizuelizaciju – stilizovani brzinomer sa pokazivačem trenutne ili prosečne vrednosti za izabranu meru, kao i za grafikon promena u prethodnih minut, dva ili pet. Ovaj osnovni izgled se može brzo prilagoditi opcijom za promenu rasporeda, na koji se način može recimo ostaviti samo tabela ili uključiti prikaz sa posebnim grafikonima za svaku izmerenu vrednost.

PCPress.rs ImageRazličiti parametri sistema koje SysGauge može da prati uključuju stepen opterećenja centralnog procesora, korišćenje sistemske memorije, aktivnosti ugrađenih diskova, kao i rad sistema fajlova odnosno pisanje i čitanje podataka. Program takođe podržava merače za praćenje mrežnog saobraćaja (slanje i prijem paketa), aktivnost USB portova, razne statusne vrednosti procesa koji se izvršavaju, kao i nekoliko osnovnih parametara rada operativnog sistema.

SysGauge ima opciju za analizu sistema koja će automatski prikupiti i analizirati glavne parametre, a zatim prikazati izveštaj za izmerenim vrednostima i procenom da li je status određenog parametra dobar ili postoji potencijalni problem. Ovaj izvešaj se može pogledati tabelarno ili grafički, ili snimiti u nekom od podržanih formata, recimo PDF. Sve druge vrednosti koje prati SysGauge se takođe mogu snimiti u različitim formatima – podržani su HTML, PDF, Excel, CSV, XML ili tekstualni fajl.

SysGauge je besplatan program koji možete da preuzmete sa sajta www.sysgauge.com. Program podržava rad na svim verzijama Windows‑a počevši od XP‑a, a postoje posebne instalacije za 32‑bitno i 64‑bitno Windows okruženje.

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,