ASUS ROG Flow

Skoro 20 odsto zaposlenih ima platu do 25.000 dinara

Veliki procenat zaposlenih u Srbiji, gotovo 20 odsto, prima zaradu u visini od 20.000 do 25.000 dinara, a dve trećine prima manje od prosečne plate, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za novembar 2017, obračunati po novoj metodologiji izračunavanja prosečnih zarada.

Republički zavod za statistiku predstavio je podatke o platama u Srbiji, izračunate na osnovu nove metodologije. Ključna razlika u merenju je što se do sada poslodavci u anketi slali podatke koliko su radnicima isplatili para za određeni mesec. Sada se iz Poreske uprave dobijaju podaci o obračunatim platama i može da se vidi ono što se ranije pretpostavljalo.

Tako na primer, podaci za novembar 2017. pokazuju da između stare i nove metodologije u obračunu plata ima razlike. Prema novom, prosečna zarada u 2017. godini iznosila je 46.600 dinara, 2.7 odsto manje nego kada se računala po staroj metodologiji. U zavodu za statistiku kažu da razlike nisu značajne, kao i da će nova metodologija privredi doneti uštedu od 2 miliona evra godišnje, koliko je do sada odlazilo na obračun zarada na osnovu reprezentativnog uzorka.

Izvor: N1

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,