Skoro 20 odsto zaposlenih ima platu do 25.000 dinara

Veliki procenat zaposlenih u Srbiji, gotovo 20 odsto, prima zaradu u visini od 20.000 do 25.000 dinara, a dve trećine prima manje od prosečne plate, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za novembar 2017, obračunati po novoj metodologiji izračunavanja prosečnih zarada.

PCPress.rs Image

Republički zavod za statistiku predstavio je podatke o platama u Srbiji, izračunate na osnovu nove metodologije. Ključna razlika u merenju je što se do sada poslodavci u anketi slali podatke koliko su radnicima isplatili para za određeni mesec. Sada se iz Poreske uprave dobijaju podaci o obračunatim platama i može da se vidi ono što se ranije pretpostavljalo.

Tako na primer, podaci za novembar 2017. pokazuju da između stare i nove metodologije u obračunu plata ima razlike. Prema novom, prosečna zarada u 2017. godini iznosila je 46.600 dinara, 2.7 odsto manje nego kada se računala po staroj metodologiji. U zavodu za statistiku kažu da razlike nisu značajne, kao i da će nova metodologija privredi doneti uštedu od 2 miliona evra godišnje, koliko je do sada odlazilo na obračun zarada na osnovu reprezentativnog uzorka.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,