Srbija među 11 zemalja sa visokim rizikom na listi FATF

U poslednjem izveštaju međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force), koji je nedavno objavljen, Srbija je svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom.

PCPress.rs Image

Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama su osim Srbije i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu. U prethodnom izveštaju se na ovoj listi nalazila Bosna i Hercegovina umesto Srbije, ali se ona od ove godine više ne nalazi na „crnoj“ listi.

Kako navode iz ove organizacije, u februaru ove godine Srbija je pokazala spremnost na visokom političkom nivou da radi sa ovom organizacijom na unapređenju efektivnosti međunarodnog režima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i da će ukazati na bilo koje tehničke nedostatke.

Srbija će, kako se navodi, raditi na primeni akcionog plana kako bi ispunila kriterijume među kojima su bolje razumevanje faktora rizika, kontrola, približavanje standardima ove organizacije, garancija za adekvatne i efektivne istrage i procesuiranja, kao i finansijske kazne za finansiranje terorizma.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Izvor: Danas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,