ERP 2024

Skupi teleskopi kao kosmički otpad

Kolekcija kosmičkih letelica koje su završile svoju službu klizi kroz kosmos, a grupi će se uskoro pridružiti i Spitzer teleskop agencije NASA, koji je u proteklih 16 godina posmatrao kosmos.

PCPress.rs Image

Spitzer se vremenom sve više udaljavao od matične planete, pa je upravljanje sa Zemlje postalo nemoguće, budući da naučnici instrumente više nisu mogli da usmeravaju u željenom pravcu. Upravo je zbog toga odlučeno da se teleskop pridruži kosmičkom otpadu, što se dešava sa svim letelicama i drugim instrumentima, ma koliko bili skupi, kada više nisu od koristi. To se dogodilo i sa teleskopom Kepler, koji je otkrio na hiljade novih planeta, a kada je 2018. ostao bez goriva, sa dve opservatorije Evropske svemirske agencije – Herschel i Planck – koje su isključene 2013. godine, sa NASA-inim Galaxy Evolution Explorer teleskopom koji je ugašen 2012, te ostao u Zemljinoj orbiti, gde će kružiti još oko 60 godina, sve dok konačno ne sagori u atmosferi matične planete. To se dogodilo i sa najstarijom NASA-inom opservatorijom – Copernicus – koja je ugašena još 1981, a još uvek kruži oko Zemlje.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

PCPress.rs Image

Ovi instrumenti zajedno čine nezanemarljivu količinu svemirskog otpada, a svaki pojedinačno govori o nivou naučnog razvitka u vreme kada je lansiran. Kada jednom postanu beskorisni instrumenti se retko vraćaju iz „mrtvih,“ a očekuje se da se jednog dana za njih zainteresuju takozvani „svemirski arheolozi,“ koje će zanimati šta su njihovi prethodnici ostavili da pluta kosmosom.

Izvor: The Atlantic

Facebook komentari: