Slabo prihvatanje Windows 11 operativnog sistema

Korisnici veoma sporo usvajaju Windows 11, a moguć razlog su strogi zahtevi za nadogradnju i okolnost da je Windows 10 podržan do 2025. godine.

PCPress.rs Image

Šta kaže statistika?

Podaci o upotrebi Windows 11 variraju. Podaci provajdera softvera za monitoring – AdDuplex – pokazuju da je korišćenje operativnog sistema dostiglo 9% postojećeg uzorka. Za razliku od AdDuplex-a, drugi trgovac pokazao je rezultat od manje od 1% usvajanja OS. Pre nekoliko nedelja, kompanija Lansweeper, procenila je usvajanje Windows 11 operativnog sistema na 0.21% korisnika PC-a, uključenih u njenu bazu za istraživanje.

Pretpostavlja se da jedan od razloga za sporo usvajanje Windows 11 može biti zahtevna nadogradnja, koja traži sistem sa 64-bitnim procesorom, 4GB memorije, 64GB skladišta, UEFI bezbednosni bot i TPM v 2.0. (Trusted Platform Module). Pomenuti Lansweeper, podatke je prikupio od 10 miliona uređaja poslovnih korisnika i pojedinaca, a AdDuplex od 60.000 Windows 10 i Windows 11 uređaja koji koriste njegov softver.

Međutim, postoje tvrdnje da Windows 11 u svojim prvim koracima napreduje brže nego 10-ka pre 6 godina. Microsoft je u svom izveštaju poručio da su korisnička iskustva za Windows 11 OS veoma pozitivna. On predviđa da će preduzećima trebati nekoliko godina da usvoje operativni sistem, za koje vreme će nastaviti da dodaje značajne funkcije.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

Landsweeper je, takođe, primetio da samo 44.4% postojećih CPU-ova za radne stanice ispunjava uslove za nadogradnju Windows 11, dok 55.6% ne ispunjava. Ukoliko bi preduzeća htela da koriste Windows 11, potrebno je prvo proveriti sposobnosti hardvera.

Izvor: computerworld

 

 

 

 

Facebook komentari: