I Australija je najavila istragu poslovanja tehnoloških giganata

Premijer Australije Skot Morison upozorio je da tehnološke kompanije imaju obavezu da pruže bezbedno okruženje na svojim platformama.

PCPress.rs Image

Australija nastupa oštrije protiv tehnoloških giganata

Svojom izjavom Skot Morison je pokazao da i Australija pokreće ozbiljnije korake prema tehnološkim gigantima. U prvom redu se misli na Google, Facebook, Youtube. Premijer Australije je najavio da će se uskoro sprovesti opsežna istraga o ponašanju najvećih svetskih tehnoloških kompanija i najavio je nove zakone.

Da se Australija ne šali u svojim namerama pokazao je dosadašnji odnos koji je imala prema Facebook-u. Naime, prateći rad ove mreže vlada Asutralije je uvela nove zakone čime je ograničila sa pravne strane mogućnosti ove mreže.

U najavljenoj istrazi fokus će biti na praćenju alogaritama i načine na koje ih društvene mreže koriste. Osnovni cilj je da se sagleda u kojoj meri se čuvaju podaci korisnika i u kojoj meri su i da li su ti podaci korišćeni u bilo koje svrhe, koje nisu u skladu sa zakonskim odredbama Australije.

Ova najava je dodatno poštrila odnose između vlade Australije i velikih kompanija kao što su Google i Facebook. Naime, prema skoro uvedenim zakonima tehnološke kompanije su u obavezi da plaćaju lokalnim medijima za sadržaj. Osim toga, ukoliko bi tzv. lažan profil nekoga vređao na društvenim mrežama ili pretio, Facebook je bio u obavezi da imenuje osobu koja je takvo delo učinila.

Pročitajte i:  Alarmantni propust u bezbednosti Android TV uređaja može dovesti do ugrožavanja vaše Gmail adrese

Na nove zakone su oštro reagovali i Facebook i Google. Google zastupa stav da će napustiti u potpunosti Australiju, dok je Facebook u momentu usvajanja ovih zakona ukinuo trećinu stranica i naloga registrovanih u Australiji. To vladu nije sprečilo da ostane dosledna svojim stavovima, mada su obe kompanije u saradnji sa medijma predložile amadmane na usvojene zakone. Danas se ti amandmani razmatraju, ali je više nego jasno da će biti odbijeni.

Izvor: Aljazerra

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,