BIZIT plus

Slack blokira naloge korisnika koji su posećivali Iran

Veliki broj korisnika Slack-a prijavio je poslednjih nekoliko dana da su im blokirani nalozi i zabranjivan pristup ovom sistemu, bez ikakvog upozorenja. Ispostavilo se da je razlog agresivna implementacija američkih sankcija prema Iranu.

PCPress.rs Image

U nekim slučajevima, zabranjivan je pristup javnim (besplatnim) Slack grupama, dok je pristup plaćenim grupama ostao netaknut. Ni administratori javnih, besplatnih grupa nisu obaveštavani o terminaciji naloga članova njihovih grupa. Među korisnicima koje je pogodila ova situacija su i studenti Univerziteta Britanske Kolumbije, istraživači sa tehničkog Univerziteta u Minhenu… Zajedničko za sve njih bilo je što su u nekoliko prethodnih godina putovali u Iran.

PCPress.rs Image

Slack je izdao saopštenje povodom ovog slučaja u kome kaže da su, kao američka kompanija, obavezni da se povinuju američkim regulativama koje se odnose na embargo usmeren ka drugim državama i regionima. Zbog toga su unapredili sistem da u obzir uzima i geolokacijske informacije koje se zasnivaju na IP adresama i da nemaju uvid u nacionalnost i etničku pripadnost svojih korisnika. U istom saopštenju su naznačili i da korisnici koji smatraju da im je nalog greškom blokiran mogu da se jave na feedback@slack.com, nakon čega će takvi nalozi biti ponovo provereni u najkraćem mogućem roku.

Pročitajte i:  Sajber napadi pogađaju američke vodovodne sisteme

Trenutna situacija je takva da putovanje u Iran, odnosno kačenje na Internet sa bilo kom iranskom IP adresom, predstavlja dovoljan razlog za Slack-ov geolokacijski algoritam da trigeruje zabranu.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: