Slack uklanja lokacijske podatke sa fotografija

Skoro svaki digitalni fajl, bilo da je u pitanju dokument ili fotografija, sadrži određene meta podatke. To su podaci o samom fajlu (koliko je veliki, kada je kreiran, ko ga je kreirao…). Fotografije i video snimci često zadrže i precizne koordinate lokacija na kojima su snimljeni.

PCPress.rs Image

Bez lokacijskih podataka

To može da bude problem jer korisnici nenamerno na ovaj način mogu da otkriju podatke koje nisu želeli. Na primer, novinari ili aktivisti mogu da objavom neke fotografije otkriju ko je njihov „anonimni“ izvor informacija… Zato je Slack počeo da uklanja meta podatke iz fotografija koje se prebacuju na njihove servere. Oni su potvrdili da su krenuli sa brisanjem EXIF (EXchangeable Image File) informacija koje uključuju i GPS koordinate lokacija snimanja.

Taj proces se obavlja automatski – fotografija koja se pošalje na Slack sa meta podacima, nakon njenog preuzimanja od strane drugog korisnika više neće imati sve EXIF podatke. Na primer, GPS koordinate i ko je vlasnik fotografije više neće biti vidljivi ali će, recimo, ostati informacije o modelu uređaja pomoću kojih su snimljene.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: