BIZIT plus

Banksy: Slika od 1,4 miliona dolara uništila samu sebe

Na Sotheby aukciji koja je održana 5. oktobra slika nadaleko poznatog britanskog grafiti umetnika Banksya prodata je za 1,4 miliona dolara, a delo je predstavljalo repliku jednog od njegovih najpoznatijih grafita koji prikazuje devojčicu koja drži crveni balon u obliku srca.

PCPress.rs Image

I tako bi ova aukcija prošla kao i svaka druga, te bi se neko vreme govorilo o visini sume koju je neko bio voljan da plati za ovo umetničko delo, da se slika samo nekoliko trenutaka nakon što je prodaja zaključena nije samouništila naočigled svih prisutnih. U videu koji je potom usledio Banksy je objasnio da je u ram slike prethodno instalirao seckalicu, koja je bila programirana da sliku “Girl with Balloon” uništi ako ikada bude bila prodata na aukciji. Anonimni umetnik je već dobro poznat po satiričnim sadržajima, te subverzivnoj političkoj umetnosti, pa je uništavanjem slike čitavu aukciju pretvorio u umetničko delo, u skladu sa onim što je jednom rekao Pikaso: „I poriv za uništenjem je kreativni poriv.

Iz aukcijske kuće Sotheby saopštili su da je ovo prvi puta da je neko umetničko delo uništeno na aukciji, pa će slika koja je nastala 2006, a na osnovu grafita iz 2002. godine ući u istoriju kao prvo umetničko delo koje je pojelo 1,4 miliona dolara.

 

View this post on Instagram

 

. “The urge to destroy is also a creative urge” – Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,