ePlaneta

Slovački InoBat želi da u Srbiji otvori fabriku za proizvodnju EV baterija

Slovački proizvođač baterija, InoBat potpisao je Deklaraciju o namerama sa Vladom Republike Srbije, za izgradnju fabrike baterija za električne automobile. Ukupan kapacitet fabrike trebao bi da bude do 32 GWh, a planovi su da fabrika bude otvorena 2025. godine, sa inicijalnim kapacitetom od 4 GWh. Vlada Republike Srbije uložiće u ovu fabriku 419 miliona Evra, uključujući grantove i poreske olakšice, naveo je InoBat.

inobat

Iako dogovor još uvek nije finalizovan, očekuje se da će stvar biti vrlo skoro rešena. Inače, InoBat je naveo da želi da otvori po jednu gigafabriku baterija u Zapadnoj i Istočnoj Evropi. Prošlog meseca, kompanija je potpisala Deklaraciju o namerama sa Vladom Španije, za otvaranje fabrike u Valjadolidu. Iako Deklaracija nije isto što i finalni ugovor, kompanija veruje da će sve teći po planu. U slučaju da se nešto izjalovi, umesto Španije, prvi sledeći kandidat u Zapadnoj Evropi je Velika Britanija.

Pored pomenutih, InoBat će početkom sledeće godine otvoriti pilot liniju za proizvodnju baterija u Bratislavi, sa kapacitetom od 45 MWh, u kojoj će se proizvoditi baterije visokih performansi. Cilj ove fabrike je da obezbedi baterije za testiranje, koje će pomoći da se kupci odluče baš za njihov proizvod. Kompanija je već potpisala ugovore sa nekoliko kompanija, među kojima je i Nemački proizvođač letećih taksija, Lilium, kojem će do 2030. godine isporučiti baterije u vrednosti od 500 miliona Evra.

Pročitajte i:  Kineski proizvođači EV suočavaju se s dodatnim tarifama do 38 odsto u EU

Pomenućemo i da postoji plan da kompanija otvori razvojni centar u Indijani, koji bi mogao da preraste u gigafabriku, finansiranu zajedno sa fintech kompanijom Ideanomics.

Što se naše države tiče, ima jedan „zanimljiv“ detalj, koji baca potpuno drugačiju sliku na ovu vest. Jedan od glavnih sastojaka baterija za električna vozila je litijum, a jedan od investitora InoBat-a je Rio Tinto. Naša Vlada je „navodno“ oduzela dozvolu Rio Tintu za istraživanje i iskopavanje Litijuma na tlu Srbije, ali sudeći po ovoj vesti i potezima koje vuče, izgleda da planira da promeni tu odluku…

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,